Зелето е един от много използваните зеленчуци в България. Използва се целогодишно - сурово, сготвено и във туршия. Днес ви представяме една рецепта за свинско с прясно зеле, от което ще си оближете пръстите. Колкото и просто и обикновено да е това ястие, то си иска майсторлък.
Необходими продукти:
600 гр. свинско месо (най-добре гърди)
1 средно голяма зелка
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
250 гр. доматено пюре
дафинов лист
черен пипер
червен пипер
сол
120 мл олио
лют червен пипер на люспи (по желание)
Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете зелето, след което го намачкайте със сол в голяма тава и го оставяте настрана.
Нарежете месото на едри парчета.
Запържете с половината от олиото една скилидка чесън, нарязана на дребно, докато стане златисто-кафяв и след това го извадете от мазнината, целта му е само да овкуси и ароматизира олиото.
В същото олио добавете свинското и го запържете до златисто.
В друг съд с останалата половина от олиото запържете нарязаните на ситно кромид лук и другата скилидка чесън. Към тях добавете доматеното пюре и подправките. Пържете около минута и изсипете всичко в тавата при зелето, добавете и месото заедно с мазнината. Разбъркайте всичко и сипете 200 мл вода.
Покрийте с алуминиево фолио и печете в загрята фурна на 150 градуса за 1 час и 30 минути. След това махнете фолиото, разбъркайте и запечете при по-силна фурна за няколко минути.
Поднесете с лют пипер на люспи по желание.