Отидете към основна версия

19 716 8

Рецепта на деня: Майсторлъшко свинско с прясно зеле

  • зеле-
  • прясно зеле-
  • свинско-
  • месо-
  • какво да сготвя
Снимка: Shutterstock

Зелето е един от много използваните зеленчуци в България. Използва се целогодишно - сурово, сготвено и във туршия. Днес ви представяме една рецепта за свинско с прясно зеле, от което ще си оближете пръстите. Колкото и просто и обикновено да е това ястие, то си иска майсторлък.

Необходими продукти:

600 гр. свинско месо (най-добре гърди)
1 средно голяма зелка
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
250 гр. доматено пюре
дафинов лист
черен пипер
червен пипер
сол
120 мл олио
лют червен пипер на люспи (по желание)

Начин на приготвяне:

Почистете и нарежете зелето, след което го намачкайте със сол в голяма тава и го оставяте настрана.

Нарежете месото на едри парчета.

Запържете с половината от олиото една скилидка чесън, нарязана на дребно, докато стане златисто-кафяв и след това го извадете от мазнината, целта му е само да овкуси и ароматизира олиото.

В същото олио добавете свинското и го запържете до златисто.

В друг съд с останалата половина от олиото запържете нарязаните на ситно кромид лук и другата скилидка чесън. Към тях добавете доматеното пюре и подправките. Пържете около минута и изсипете всичко в тавата при зелето, добавете и месото заедно с мазнината. Разбъркайте всичко и сипете 200 мл вода.

Покрийте с алуминиево фолио и печете в загрята фурна на 150 градуса за 1 час и 30 минути. След това махнете фолиото, разбъркайте и запечете при по-силна фурна за няколко минути.

Поднесете с лют пипер на люспи по желание.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 32 гласа.

Свързани новини