Според учени от САЩ яденето на яйца сутрин може да има лош ефект, макар това да е една от най-предпочитаните храни за закуска във всяка кухня по света. Вариантите им за приготвяне са безброй - варени, пържени, забулени т.н.. Оказва се обаче, че тази така популярна храна може да има негативни последици за здравето ни и да ни докара страшна болест.
Според експертите яйцата за закуска влияят върху сърдечно-съдовата система и освен това могат да предизвикат диабет.
Биолози и лекари провели два експеримента. По време на първия участниците са се хранели нормално и приготвяли яйцата за закуската си по своя преценка. Оказало се, че вредността на продукта зависи от метода на неговото приготвяне.
Например, ако хората пържели яйцата в масло и добавяли бекон, ястието ставало по-малко полезно от просто варените яйца (което не е особено изненадващо), пише zdrave.to.
Вторият опит показал: ако по време на готвене добавите към продукта различни добавки и подправки, нивото на глюкоза в кръвта на човека после се променяло.
Главният технолог на голяма птицеферма обаче смята твърденията на тези учени за измислици: "Невероятно е, че сериозните експерти прекарват време в проверка на достатъчно очевидни неща. Разбира се, ако ядете сутрин яйца с щедра добавка на месо и още повече мазнини, това няма да се хареса на тялото ви. И то ще се разбунтува. Но същото се случва, ако ядете, да речем, сирене, извара и дори, представете си, каша.
Между другото, колкото по-малко е яйцето, толкова по-полезно е. Кокошката в птицефермата започва да снася на 17-18-та седмица от живота си и дава по едно яйце на ден, което е наситено с хранителни вещества, но в същото време е малко.
Така например с възрастта кокошката започва да снася по-големи яйца, но хранителните им стойности намаляват. Между другото, най-големите яйца в птицефермите обикновено се изхвърлят.“, твърди технологът.