Last news in Fakti

9 Ноември, 2019 09:15 24 819 44

Никога повече не яжте яйца на закуска

  • яйца-
  • закуска-
  • полза-
  • вреда-
  • здраве

Призовават учени, технолог в птицеферма ги опровергава

Никога повече не яжте яйца на закуска - 1
Снимка: Shutterstock

Според учени от САЩ яденето на яйца сутрин може да има лош ефект, макар това да е една от най-предпочитаните храни за закуска във всяка кухня по света. Вариантите им за приготвяне са безброй - варени, пържени, забулени т.н.. Оказва се обаче, че тази така популярна храна може да има негативни последици за здравето ни и да ни докара страшна болест.

Според експертите яйцата за закуска влияят върху сърдечно-съдовата система и освен това могат да предизвикат диабет.

Биолози и лекари провели два експеримента. По време на първия участниците са се хранели нормално и приготвяли яйцата за закуската си по своя преценка. Оказало се, че вредността на продукта зависи от метода на неговото приготвяне.

Например, ако хората пържели яйцата в масло и добавяли бекон, ястието ставало по-малко полезно от просто варените яйца (което не е особено изненадващо), пише zdrave.to.

Вторият опит показал: ако по време на готвене добавите към продукта различни добавки и подправки, нивото на глюкоза в кръвта на човека после се променяло.

Главният технолог на голяма птицеферма обаче смята твърденията на тези учени за измислици: "Невероятно е, че сериозните експерти прекарват време в проверка на достатъчно очевидни неща. Разбира се, ако ядете сутрин яйца с щедра добавка на месо и още повече мазнини, това няма да се хареса на тялото ви. И то ще се разбунтува. Но същото се случва, ако ядете, да речем, сирене, извара и дори, представете си, каша.

Между другото, колкото по-малко е яйцето, толкова по-полезно е. Кокошката в птицефермата започва да снася на 17-18-та седмица от живота си и дава по едно яйце на ден, което е наситено с хранителни вещества, но в същото време е малко.

Така например с възрастта кокошката започва да снася по-големи яйца, но хранителните им стойности намаляват. Между другото, най-големите яйца в птицефермите обикновено се изхвърлят.“, твърди технологът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пурус хумус

    40 4 Отговор
    Вариантите им за приготвяне са безброй - варени, пържени, забулени т.н.. ВЕЧЕ ОСВЕН ЗАБУЛЕНИ,ЯЙЦАТА ТРЯБВА ДА СА ПО БАНСКИ ИЛИ САМО ПО ПАРФЮМ. ДА НЕ Е ОТ ЧЕСЪН.
  • 2 боцмана

    91 6 Отговор
    Да ми ядете яйцата , това не яжте , онова не яжте. За да не можем да ядем всичко се грижи управата и за сега много добре се справя.
  • 3 Простетник Вогон Джелтс

    98 2 Отговор
    Закъсняхте, опуках три на закуска. Да ги връщам ли? Поредният олигофренски пасквил...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хххууу

    79 4 Отговор
    И кво да ядем?? Бекон, кренвирши, телешки салам или всякаква друга химия ??? Че те светят на тъмно!!?

    Коментиран от #41

  • 6 Приятна закуска

    85 3 Отговор
    Никога не яжте закуска, обяд и вечеря– гаранция за дълголетие два метра под земята! А сега сериозно – в едно яйце са концентрирани почти всички необходими за човека вещества– от белтъци до витамини, и то в съвършена пропорция. Та нали и бебетата от определена възраст ги захранваме с жълтък–вит.А и Д. За съжаление малко хора имат възможност сда си отглеждат сами кокошки за яйца. Иначе едно–две сварени яйца на закуска и един зеленчук са гаранция, че скоро няма да сте там, откъдето започнах коментара.
  • 7 Димитър

    63 4 Отговор
    Спортувам от 15 години, почти всяка сутрин ям по 3 цели яйца на тиган с няколко капки олио и не само съм жив, но и в перфектно здраве. Тази статия е бабини бръщолевици.
  • 8 Хипопотама не може да се насити

    6 9 Отговор
    На яйца от ,, изрут,,.. сега в банята еде ейцата му...!!!
  • 9 Идиоти

    38 4 Отговор
    Абе тия учени са перковци бе-няма по-добра закуска от пьржени яйца сутрин с начупено сиренце...или бьркани яйца с прьжки и лук...макар,че най-честата закуска е баничка.

    Коментиран от #12

  • 10 Ддддддддддддддд

    47 3 Отговор
    Сега тези учени ако напишат,че най-добрата закуска е филия с мас-ще призная Тиквоча за професор..

    Коментиран от #14

  • 11 Вла

    22 1 Отговор
    Искам да уволнят тая курва,да реди стока в някой супермаркет.
  • 12 Приятна закуска

    32 2 Отговор

    До коментар #9 от "Идиоти":

    Въпреки, че специално на закуска предпочитам рохкосварено яйце, оценявам твоите предложения, защото са от националната ни кухня и вървят както с ракийка, така и с винце( дядо ми Бог да го прости, така се подкрепяше към закуската), а за баничките и др.под. тестени от магазина си напълно прав, та по– добре нашите рецепти, отколкото клисаво тесто с палма.
  • 13 За да не ми нарасне, старото туловище

    5 17 Отговор
    Никога няма да ям ейца, ще ям цяла торба с банци...!
  • 14 Име

    23 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ддддддддддддддд":

    Всъщност това са яли едно време. Чиста свинска мас, не като менделеевите таблици сега. И са били здрави.

    Коментиран от #17, #21

  • 15 параметър

    32 1 Отговор
    Дядо ядеше по 4 на закуска,умря на 90,надървен
  • 16 Рошко

    16 3 Отговор
    Краварите да ми идът у,
  • 17 Било е

    46 4 Отговор

    До коментар #14 от "Име":

    Едно време всичката храна е била чиста, защото всеки си е отглеждал животинки, плодове, зеленчуци, правел си е домашно вино, ракийка, туршийки. Може да е било беднотия –прабаба ми е носила яйца в магазина, за да ги размени за свещи, но пък са живяли по –добре от нас Отровените( в пряк и преносен смисъл)

    Коментиран от #23

  • 18 Кулинар

    34 2 Отговор
    Айде след 2 дни ще има друга статия, как яйцата са най-полезното ястие :)))
    Така беше и с картофите - ден през ден нови материали за полезните/вредните картофи ;)
  • 19 Алфа Ромео

    14 1 Отговор
    Що не си ..................
  • 20 Ами ти си боклук..със стар боклук

    13 2 Отговор
    Само при мисълта за,, свинята,, ми се отвращават а ги обожавам яйцата, всякак приготвени...!
  • 21 Ддддддддддд

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "Име":

    Да де-ама тогава и мастта е била истинска-схващаш ли разликата

    Коментиран от #24

  • 22 Усмиваха и усмиват мен, затова кипя

    8 1 Отговор
    Пък то се оказа, че има доста по големи прасета, които освен яйца, бухат всичко...!
  • 23 Спомени

    37 1 Отговор

    До коментар #17 от "Било е":

    Туршийка истинска вьв каца-а не в бидон.Сьс сливовица от 55 градуса и спьржата на баба-лека и прьст...Сланинкалеко нагрята на вьглените вьв печката сьс зелев сок и праз лук и хляб от селската фурна.Абе айде че много спомени и се размечтах-но най-главното от онова време беше не истинската храна-а истинските хора...

    Коментиран от #25

  • 24 Име

    13 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ддддддддддд":

    Ми не, не я схващам разликата. А и как да я схвана като съм гледал и кокошки, и прасета. Ял съм яйца, пилешко, сланина, мас, свинско, свинска кожичка, а ти май си ги гледал само на картинка. Чиста, значи чиста, ако не е чиста значи не е свинска мас. Та не, не я схащам разликата, а ти въобще си нямаш на представа, но пък защо да не си раздвижиш пръстите, нищо че няма мисъл в това.
  • 25 Било е

    21 1 Отговор

    До коментар #23 от "Спомени":

    Истината казваш и е много тъжно! Пригладня ми за нещата, които описваш. А при мен –баба през ден месеше хляб вкъщи, за Великден –домашни козунаци, дето ухаеха из целия квартал, и раздавахме на съседите, защото от млякото и яйцата, та до брашното , всичко си произвеждахме сами. Дядо НА закуска най–обичаше попара в глинена паница от хляб и вино( представи си)!

    Коментиран от #26

  • 26 Спомени

    35 1 Отговор

    До коментар #25 от "Било е":

    Това човешко щастие и хармония дори ние го изгубихме-които сме го видяли,,,,а какво да говорим за децата ни..? Никога вече човечеството няма да изживее тези моменти-просто ценностите се смениха.Аз помня когато баща ми влизаще на празник в кьщата на баба и дядо-целуваше им рька и казваше така"благодаря за живота,хляба и вьзпитанието"..тогава не го разбирах това-но днес ми е ясно защо е било..Лек ден ви желая

    Коментиран от #27

  • 27 Било е

    22 2 Отговор

    До коментар #26 от "Спомени":

    Благодаря за пожеланието. Само да допълня, че те днешните явно вече генетично са се изродили, та нямат вкусови рецептори за храната като цяло. Да не говорим за традицията всички да седнат заедно на масата, уважението към по– вазрастните и т.н. "отживелици" според тях. За етичните и морални устои ...думи нямам. Тъжно и страшно!

    Коментиран от #37

  • 28 Мунчо

    20 0 Отговор
    Щом са "учени" от хамериката, значи лъжат населението, поради терористичните си наклонности за умъртвяване на хора.
  • 29 Чума

    16 0 Отговор
    Айде сега и яйцата вредни! То на човек вече само един секс му остана! Иначе, за какво да живее.....!?

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Интереси

    11 0 Отговор

    До коментар #29 от "Чума":

    Без предпазни средства, може да си "купиш" нещо, а пък със стимуланти може да си докараш инфарк. Според който поръчва проучването, може да се окажеш от едноклетъчно до марсианец...сещай се!
  • 32 Още по голяма чумо...!

    7 1 Отговор
    Мъжът за хамалската работа, младежчету за оназ работа плюс забавление, блазе му на,, мъжът,,...!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Да го подържиш

    7 4 Отговор
    Най здравоносно е яйцата сутрин да се ближат
  • 35 Николай

    8 1 Отговор
    Не им слушайте глупостите правете си кефа живота е кратък.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Не се коси

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Било е":

    Казано е: "Каквото е било, пак ще бъде." Тъжното в цялата работа е, че това говори за неспособността на човечеството да си извади поуките и да не повтаря едни и същи грешки. Трагедията е, че "държим" да се "учим" от собствен опит.

    Коментиран от #38

  • 38 Било е

    9 0 Отговор

    До коментар #37 от "Не се коси":

    Нямам особено голяма надежда. Тия младите сега– енергийни напитки , боклуци от рекламите, и въобще нездравословна храна. После децата затлъстели, младежи със сърдечни заболявания, тумори и т.н.Уж здравословните сега са полудели по чия, мия , китайски гъби и др. под.Не че съм против, но генетично е заложено на човек да се храни с това, което расте там, където е роден.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Не ги слушайте..

    5 0 Отговор
    Правете си кефа, като разваляте кефа на другите...!
  • 41 Весо

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хххууу":

    Аз като режа “салама”от него падат,рога,
    нокти,корени от соя,тоалетна хартия и
    малко сланина,само месо не пада и незнам
    защо....
  • 42 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    На № 23 "Спомени" Така е било ! А спомняте ли си каква физическа работа, какво натоварване на тялото и колко , често пъти еднообразни движения, извършваше тялото Ви тогава ?? И защо преди 60 години срещах изключително рядко мъж, човек,със издут като балон корем. Макар и да останаха твърде малко млади хора в страната, огледайте се и вижте, колко млади хора по на 35-45години са с издути кореми , като баскетболни топки. Защото мнозина много "шетат"на вкусовите си рецептори, малко се движат и не мислят. И аномалиите с разни диети и ограничения не е работа /пример:Лили Иванова - но на нея ще простим - премина 80 -те /. Всяка пражена /пържена/ храна е много вкусна, но не е здравословна ! Доказано е /А специално кокошите яйца при съвремените технологии за отглеждането на носачките и незнание за времето на снасянето им , ги прави и опасни. Беше време, когато дебнех кокошката, която волно си скубеше тревица и баба ми я хранеше с царевица и пшеница, кога ще снесе яйце под дръвника, да го взема и изпия топло-топло. Рохкаво сверено с малко солчица бе "върхът" с филия поръсена с "шарена" сол ........ Е-хе....спомени !!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 антисащ

    0 0 Отговор
    Какво ли няма да измислят американските "учЕни", само и само да убедят малограмотното, хипопотамско население, че яденето на ГМО е полезно.?!