Отидете към основна версия

17 659 5

Рецепта на деня: Традиционен зелник

  • зелник-
  • баница-
  • тесто-
  • какво да сготвя-
  • спанак-
  • праз лук
Снимка: Shutterstock

Зелникът е традиционно балканско тестено изделие, приготвено от точени кори с плънка от сирене, яйца, спанак (лапад, киселец) и праз лук.

Необходими продукти:

500 г брашно
250 г сирене
4 яйца
1 ч.ч. газирана вода
1 стрък праз лук
1 кг бланширан лапад (спанак)
4-5 с.л. олио (мас)
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Разбийте 3 яйца с 1 ч.л. сол и започнете да добавяте брашно и вода, докато с разбъркване замесите меко тесто. Разделете го на 6 - 7 топки и разточете всяка топка на тънка кора. Оставете 2 кори, а останалите запечете на плоча или във фурната.

За плънката нарежете праз лук на ситно и го задушете в олио. Накълцайте лапад или спанак и го запържете заедно с праза. Посолете и добавете натрошено сирене. Разбийте в плънката 1 яйце, разбъркайте и махнете от котлона.

В намаслена тава разстелете едната сурова кора. Поръсете равномерно плънка и поставяме изпечена кора. Подредете по този начин всички кори и цялата плънка.

Най-отгоре поставете другата неизпечена кора и завийте с нея зелника. Печете на 180 градуса за 20 - 25 мин. Изпеченият зелник поръсете с газирана вода и покрийте с кърпа.

Сервирайте зелника топъл с купичка кисело мляко.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.

Свързани новини