Зелникът е традиционно балканско тестено изделие, приготвено от точени кори с плънка от сирене, яйца, спанак (лапад, киселец) и праз лук.
Необходими продукти:
500 г брашно
250 г сирене
4 яйца
1 ч.ч. газирана вода
1 стрък праз лук
1 кг бланширан лапад (спанак)
4-5 с.л. олио (мас)
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Разбийте 3 яйца с 1 ч.л. сол и започнете да добавяте брашно и вода, докато с разбъркване замесите меко тесто. Разделете го на 6 - 7 топки и разточете всяка топка на тънка кора. Оставете 2 кори, а останалите запечете на плоча или във фурната.
За плънката нарежете праз лук на ситно и го задушете в олио. Накълцайте лапад или спанак и го запържете заедно с праза. Посолете и добавете натрошено сирене. Разбийте в плънката 1 яйце, разбъркайте и махнете от котлона.
В намаслена тава разстелете едната сурова кора. Поръсете равномерно плънка и поставяме изпечена кора. Подредете по този начин всички кори и цялата плънка.
Най-отгоре поставете другата неизпечена кора и завийте с нея зелника. Печете на 180 градуса за 20 - 25 мин. Изпеченият зелник поръсете с газирана вода и покрийте с кърпа.
Сервирайте зелника топъл с купичка кисело мляко.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 mom4eto
10:24 20.10.2019
2 Тайбе Хюсеин
11:32 20.10.2019
3 Викс
21:22 20.10.2019
4 Викс
21:23 20.10.2019
5 Този коментар е премахнат от модератор.