ТЕМА: Какво да сготвя
Новини

Рецепта на деня: Традиционен зелник

Публикувана: 20 Октомври, 2019 10:12
5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 10840
Рецепта на деня: Традиционен зелник
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.

Зелникът е традиционно балканско тестено изделие, приготвено от точени кори с плънка от сирене, яйца, спанак (лапад, киселец) и праз лук.

Необходими продукти:

500 г брашно
250 г сирене
4 яйца
1 ч.ч. газирана вода
1 стрък праз лук
1 кг бланширан лапад (спанак)
4-5 с.л. олио (мас)
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Разбийте 3 яйца с 1 ч.л. сол и започнете да добавяте брашно и вода, докато с разбъркване замесите меко тесто. Разделете го на 6 - 7 топки и разточете всяка топка на тънка кора. Оставете 2 кори, а останалите запечете на плоча или във фурната.

За плънката нарежете праз лук на ситно и го задушете в олио. Накълцайте лапад или спанак и го запържете заедно с праза. Посолете и добавете натрошено сирене. Разбийте в плънката 1 яйце, разбъркайте и махнете от котлона.

В намаслена тава разстелете едната сурова кора. Поръсете равномерно плънка и поставяме изпечена кора. Подредете по този начин всички кори и цялата плънка.

Най-отгоре поставете другата неизпечена кора и завийте с нея зелника. Печете на 180 градуса за 20 - 25 мин. Изпеченият зелник поръсете с газирана вода и покрийте с кърпа.

Сервирайте зелника топъл с купичка кисело мляко.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 25 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
mom4eto
1 Отговор
О, много върви с Айрян-че :)

Оценка:
-3 +10

Тайбе Хюсеин
2 Отговор
Не може ли с готови кори, я съм от градо, не моем месим тесто....!?

Оценка:
-2 +5

Викс
3 Отговор
И С копотче върви

Оценка:
-1 +0

Викс
4 Отговор
Компот от ягоди

Оценка:
-3 +2

5
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.