Отидете към основна версия

9 938 3

Рецепта на деня: Идеалната есенна крем супа

  • тиква-
  • крем супа-
  • есенна-
  • супа-
  • моркови-
  • картофи-
  • какво да сготвя

С тиква, разбира се

Снимка: Shutterstock

В българската кулинарна традиция обикновено тиквата се приготвя печена или варена, в комбинация с прясно мляко или в тиквеник (тиквена баница). Не е толкова популярна употребата ѝ в солени ястия, но истината е, че тиквата се вписва чудесно в тази топла крем супа. Вижте как да я приготвите:

Необходими продукти:

1 кг. обелена, почистена и нарязана на кубчета тиква

2 картофа

2 моркова

2 червени люти чушки

1 глава кромид лук

2 домата

2 скилидки чесън

50 гр. масло

1 1/2 л телешки или пилешки бульон

1 ч.л. захар

индийско орехче

черен пипер

сол

за гарниране:

гъста сметана

печени белени тиквени семки

Начин на приготвяне:

Подгответе всички зеленчуци, като ги почистите, обелите и нарежете. Разтопете маслото в тенджера и запържете лука за 5 минути.

Добавете чесъна, лютите чушки, доматите, картофите и тиквата. Налейте бульона, прибавете захарта и подправете на вкус с прясно настъргано индийско орехче, черен пипер и сол.

След като кипне, намалете котлона и варете супата около 30 минути.

Свалете от котлона, и пасирайте до гладка консистенция. Върнете супата на котлона, колкото да кипне за няколко минути. Поднесете с малко сметана и поръсете с тиквените семки.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.

Свързани новини