Дойде моментът за туршиите и за слагането на вкусна зимнина - класика на всяка трапеза в България от ноември до април. Прекрасно мезе за ракия, тежко червено вино, подходяща гарнитура, както за месни, така и за постни ястия през зимните месеци. Вижте една универсална и лесна рецепта как да си приготвите туршия в буркани без варене.
Необходими продукти за 3-литров буркан:
2 глави карфиол
1 кг зелени домати
1 кг моркови
1 кг червени чушки
1 кг корнишони
целина
сол - 4 с.л.
захар - 4 с.л.
аспирин - 4 таблетки
оцет - до долния ръб на буркана
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте зеленчуците, накъсайте карфиола на розички и нарежете останалите зеленчуци. Сложете всичко в голям съд и смесете добре. На дъното на буркана изсипете оцета, солта, захарта и аспирина.
Започнете да пълните буркана със зеленчука, като притискате много добре. Долейте с вода и затворете капачките.
Разклащайте и обръщайте бурканите всеки ден. След 10 дни туршията е готова за консумация.