Last news in Fakti

1 Ноември, 2019 10:28, обновена 25 Юни, 2022 15:42 25 020 10

Рецепта на деня: Мешана туршия в буркан

  • туршия-
  • зимнина-
  • буркан-
  • карфиол-
  • мезе-
  • какво да сготвя

Без варене

Рецепта на деня: Мешана туршия в буркан - 1
Снимка: Shutterstock

Дойде моментът за туршиите и за слагането на вкусна зимнина - класика на всяка трапеза в България от ноември до април. Прекрасно мезе за ракия, тежко червено вино, подходяща гарнитура, както за месни, така и за постни ястия през зимните месеци. Вижте една универсална и лесна рецепта как да си приготвите туршия в буркани без варене.

Необходими продукти за 3-литров буркан:

2 глави карфиол
1 кг зелени домати
1 кг моркови
1 кг червени чушки
1 кг корнишони
целина
сол - 4 с.л.
захар - 4 с.л.
аспирин - 4 таблетки
оцет - до долния ръб на буркана

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте зеленчуците, накъсайте карфиола на розички и нарежете останалите зеленчуци. Сложете всичко в голям съд и смесете добре. На дъното на буркана изсипете оцета, солта, захарта и аспирина.

Започнете да пълните буркана със зеленчука, като притискате много добре. Долейте с вода и затворете капачките.

Разклащайте и обръщайте бурканите всеки ден. След 10 дни туршията е готова за консумация.

Рецепта на деня: Мешана туршия в буркан
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой пише тези рецепти?

    15 5 Отговор
    КАК В 3-литров буркан ще се съберат 6 кг продукти и още сол, захар , оцет ...?!

    Коментиран от #2

  • 2 ПЕТКО

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кой пише тези рецепти?":

    На снимката са 3 буркана.
  • 3 Радо

    13 2 Отговор
    Рецептата е добра и изпитана, по нея си правя туршийката, само вместо чушки, слагам камби, и няколко скилидки чесън също.
  • 4 куку руку ку

    14 6 Отговор
    Марината за обща туршия, независимо от количеството (аз заложих в 40 литров бидон):
    12 части вода, 2 части оцет, 1 част сол, 1 част захар, без аспирин. претача се 10 дни, пресича се с калиев сорбат или натриев бензоат.
    При мен бе: 17 литра вода; 4 бутилки (2,8 литра) оцет; по 1.3кг морска сол и захар.
  • 5 Грую

    13 9 Отговор
    И аз аресвам туршия. Особенно кат ме помоли комшийката да и претакам зелето в кацата. Ох мали какво "претакване" става, после 3 дни топурдаците ми дрънчат на кухо. Ама взе се чудя, къде побира всичкото ми мъжко мляко комшийката, незнам. То камък да беше, с тия 3 дупки досега тризнаци щеше да роди. А комшийката през 4-5 дена все ме вика да "претакваме".
    Та както казах и аз обичам туршия.
  • 6 Хубаво си е туршийка

    8 6 Отговор
    Ама да ти я предложи някой чист хигиеничен човек .. !
  • 7 Ненаситните

    9 2 Отговор
    На още една дърта ,уредих туршия...с млади ,но застояли продукти,но тя пък е още по зле от продуктите,че кацата и е доста голяма...!Но сега аз трябва да и се присмея...!Боже телефон за леш...!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мунчо

    0 1 Отговор
    Венелино, силата ти не е в готварството. Не знам откъде си я постнала тази рецепта, но толкоз много щуротии на едно място рядко се срещат. Като почнем от 3-литровия буркан (отгде го намери), та стигнем до ръба му, дето се пълни с оцет. И още нещо - сипва се (изворна) вода в пълните с продукти буркани, после водата се вади, и в зависимост от литрите/обема и, се слага това всичкото, дето си го изредила!
  • 10 Мунчо

    1 0 Отговор
    6 кила продукти в 3-литров буркан си е постижение, но за "това всичкото" - имах предвид сол, оцет, ......