Екип от американски учени е открил, че яденето на един определен продукт може да повлияе негативно на когнитивните способности и на паметта на човек, съобщава сп. Nature.
За да стигнат до това заключение, изследователите провели експерименти с мишки, в които хранели гризачите с храни с високо съдържание е на сол.
Храната, която мишките получавали съдържала от 8 до 16 пъти повече сол от нормалното.
Докато следели поведението и реакциите на лабораторните животинки учените забелязали, че те се справят значително по-лошо с елементарни задачи от останалите си събратя, които се хранели нормално.
По-нататъшно проучване показало, че промените в паметта са причинени от намаляване на притока на кръв към мозъка. Заедно с това екипът установил, че синтезът на азотен оксид също е намалял, поради което в мозъка на мишките бил започнал процес на фосфорилиране на тау протеини.
С други думи, частици фосфорна киселина били отвеждани на грешни места.