Отидете към основна версия

11 255 2

Рецепта на деня: Пиле Терияки

  • пиле-
  • терияки-
  • пилешко-
  • месо-
  • какво да сготвя-
  • японска кухня

Ако досега не сте пробвали тази японска рецепта, ще останете очаровани от вълшебния солено-сладък вкус

Снимка: Shutterstock

Терияки е японски сос, поднасян към риба или месо. Съдържа типични за японската култура съставки – саке, оризов оцет, соев сос. Ако не успеете да откриете някои от тях, можете да ги замените с нашенски.

Необходими продукти:

За соса:

1/3 ч. соев сос

1/4 ч. оцет

1 ч.л. сусамово масло

1 1/2 с. л. пчелен мед

2 скилидки чесън

2 ч.л. фино смлян пресен джинджифил

2 ч.л. царевично нишесте

За пилето:

1 с. л. зехтин

500 гр. обезкостено пилешко месо

сол

черен пипер

сусамени семена

нарязан зелен лук

бял ориз

задушени броколи

Начин на приготвяне:

В средно голяма купа смесете соевия сос, оцета, сусамовото масло, меда, чесъна, джинджифила и царевичното нишесте. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.

В голям тиган, на средна температура, загрейте зехтина. Добавете пилето в тигана и подправете със сол и черен пипер. Гответе до златисто, около 10 минути.

Изсипете соса върху пилето и оставете да къкри, докато сосът леко се сгъсти и се приготви пилешкото месо. Гарнирайте със сусамово семе и нарязания зелен лук. Сервирайте върху ориз с броколи.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.

Свързани новини