Last news in Fakti

18 Декември, 2019 10:05 11 169 2

Рецепта на деня: Пиле Терияки

  • пиле-
  • терияки-
  • пилешко-
  • месо-
  • какво да сготвя-
  • японска кухня

Ако досега не сте пробвали тази японска рецепта, ще останете очаровани от вълшебния солено-сладък вкус

Рецепта на деня: Пиле Терияки - 1
Снимка: Shutterstock

Терияки е японски сос, поднасян към риба или месо. Съдържа типични за японската култура съставки – саке, оризов оцет, соев сос. Ако не успеете да откриете някои от тях, можете да ги замените с нашенски.

Необходими продукти:

За соса:

1/3 ч. соев сос

1/4 ч. оцет

1 ч.л. сусамово масло

1 1/2 с. л. пчелен мед

2 скилидки чесън

2 ч.л. фино смлян пресен джинджифил

2 ч.л. царевично нишесте

За пилето:

1 с. л. зехтин

500 гр. обезкостено пилешко месо

сол

черен пипер

сусамени семена

нарязан зелен лук

бял ориз

задушени броколи

Начин на приготвяне:

В средно голяма купа смесете соевия сос, оцета, сусамовото масло, меда, чесъна, джинджифила и царевичното нишесте. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.

В голям тиган, на средна температура, загрейте зехтина. Добавете пилето в тигана и подправете със сол и черен пипер. Гответе до златисто, около 10 минути.

Изсипете соса върху пилето и оставете да къкри, докато сосът леко се сгъсти и се приготви пилешкото месо. Гарнирайте със сусамово семе и нарязания зелен лук. Сервирайте върху ориз с броколи.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johansson

    2 4 Отговор
    Втора употреба
  • 2 Хареса му да е жина

    4 5 Отговор
    Това, плюс помията с три листа, за да преглътна пилето, става...!