Учени стигнаха до много обезпокоителни изводи, засягащи здравето на бъдещите майки, съобщава Medik Forum.
Консумацията на омега-6 мастни киселини е от полза за различни функции в организма, включително сърдечната и мозъчната, но според авторите на новото изследване, хранителният режим с повишено количество на линоленова киселина (Омега 6 мастни киселини) може да бъде опасен за бременните жени.
В своите констатации, публикувни в специализираното издание The Journal of Physiology, екипът отбелязва, че излишъкът на въпросната мастна киселина увеличава риска от усложнения за майката и възпрепятства развитието на плода.
"Изследването ни е пример за това, че потенциалното потребление на твърде голямо количество от определено хранително вещество може да има негативно влияние върху плода", казва Дийн Скели, един от авторите на изследването.
Как може да се намали потреблението на Омега 6 мастните киселини? Избягвайте продукти обработени със слънчогледово или соево масло. Соевото масло е един от най-големите доставчици на Омега 6 мастни киселини и обикновено се съдържа в обработените хранителни продукти, твърдят специалистите.
Западните диети включват съотношение 16:1 в полза на Омега 6 киселините. В повечето изследвания учените препоръчват това съотношение да е 4:1 и дори 1:1 за поддържането на оптимално здравословно състояние, като се отдава предпочитание на продуктите, богати на Омега 3 - чия, гръцки орех, ленено семе, сьомга и др.