Last news in Fakti

3 Януари, 2020 16:17 1 943 3

Тревога: Омега 6 киселините опасни за бременните

  • омега 6-
  • мастни киселини-
  • омега-6-
  • опасни-
  • вредни-
  • бременни-
  • бременност-
  • изследване-
  • драве-
  • хранителен режим

Излишъкът на въпросната мастна киселина увеличава риска от усложнения

Тревога: Омега 6 киселините опасни за бременните - 1
Снимки: shutterstock

Учени стигнаха до много обезпокоителни изводи, засягащи здравето на бъдещите майки, съобщава Medik Forum.

Консумацията на омега-6 мастни киселини е от полза за различни функции в организма, включително сърдечната и мозъчната, но според авторите на новото изследване, хранителният режим с повишено количество на линоленова киселина (Омега 6 мастни киселини) може да бъде опасен за бременните жени.

В своите констатации, публикувни в специализираното издание The Journal of Physiology, екипът отбелязва, че излишъкът на въпросната мастна киселина увеличава риска от усложнения за майката и възпрепятства развитието на плода.

Тревога: Омега 6 киселините опасни за бременните
Снимки: shutterstock

Експериментът с лабораторни мишки е показал, че при животните, които са били на диета с повишено съдържание на линоленова киселина се откриват изменения в концентрацията на протеините, предизвикващи възпаление в бъбреците; повишена концентрация на протеина, който предизвиква контракции на матката и снижаване на нивото на хормоните на растежа.

"Изследването ни е пример за това, че потенциалното потребление на твърде голямо количество от определено хранително вещество може да има негативно влияние върху плода", казва Дийн Скели, един от авторите на изследването.

Как може да се намали потреблението на Омега 6 мастните киселини? Избягвайте продукти обработени със слънчогледово или соево масло. Соевото масло е един от най-големите доставчици на Омега 6 мастни киселини и обикновено се съдържа в обработените хранителни продукти, твърдят специалистите.

Тревога: Омега 6 киселините опасни за бременните
Снимки: shutterstock

Как да се поддържа балансът между Омега 6 и Омега 3 киселините?

Западните диети включват съотношение 16:1 в полза на Омега 6 киселините. В повечето изследвания учените препоръчват това съотношение да е 4:1 и дори 1:1 за поддържането на оптимално здравословно състояние, като се отдава предпочитание на продуктите, богати на Омега 3 - чия, гръцки орех, ленено семе, сьомга и др.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хипопотам с прашки

    1 0 Отговор
    Аз вече ги приех и ще раждам, (сина ми отвън чака с колата, да ме води 🐷 в кланица та, пардон в родилното...!) (P.S омагьоса го , хора...!!!)
  • 2 инженер технолог по хранене

    2 1 Отговор
    АЙДЕ СТИГА С ГЛУПОСТИТЕ,ДЕ! ОМЕГА-6 МАСТНИТЕ КИСЕЛИНИ били вредни! Линоловите киселини, които са важни омега-6 мастни киселини, които подпомагат мускулите, като същевременно намаляват телесните мазнини. По този начин се поддържа здравословното тегло. Намаляват риска от сърдечно заболяване. Омега-6 мастните киселини имат значителна роля по отношение на ограничаване риска от развитие на сърдечни проблеми. Консумацията им намалява нивата на „лошия“ LDL холестерол в кръвта, както и възпалителните процеси в организма. Всичко това понижава опасността от усложнения, свързани със здравето. Полезни са и за мозъчната функция.
    Добре известно е, че консумацията на храни с омега-6 мастни киселини подобрява активността на мозъка. Наличието на гама-линоленова киселина в тези мазнини помага за развитието на здравите клетки и управлява функцията на нервите, подобрявайки здравето на мозъка.
    Подпомагат лечението на ракови заболявания.
    Благодарение на гама-линоленовата и арахидоновата киселина , те са от полза и за лечението на рака на гърдата.
  • 3 Аз ги пих 40години

    2 0 Отговор
    Преди да забременея...!!!! Тези от ПСК, всичко знаят...!