Приготвени по този начин картофите не поемат много мазнина, както при пърженето, а и приготвянето им не отнема много време.
Необходими продукти:
1 кг картофи
сол на вкус
масло
Начин на приготвяне:
Картофите не се белят. Те просто се измиват добре и се нарязват на половинки. Всяка картофена половинка поръсете с малко сол. След това разтъркайте картофите с плоски страни една срещу друга, докато се образува сок.
Върху тава, покрита с хартия за печене, сложете парчетата картофи с отрязаната страна нагоре. Заради солта картофът се надува по време на печене.
Печете при температура 180 градуса около 50 минути. След това изключете фурната и оставете картофите вътре за още 20 минути.
Преди сервиране картофите се намазват с разтопено масло. Изключително апетитна гарнитура за всякакви ястия, пише jenata.blitz.bg.