Приготвянето на калмарите може да стане по много и различни начини. Класиката е пържени калмари, но тук можете да видите една друга класическа рецепта за приготвяне на тази морска храна.
Необходими продукти:
4 почистени калмара
1 ч.ч. спанак
2 стръка пресен лук на ситно
2 скилидки счукан чесън
200 г крема сирене
100 г настърган кашкавал
1 яйце
няколко стръка прясна мащерка
кората от 1 лимон
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
за соса:
1 консерва домати на парчета
1 с.л. зехтин
4 скилидки счукан чесън
щипка риган
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина и задушете спанака, пресния лук и двете скилидки чесън. След като изстинат, смесете ги с крема сиренето и настъргания кашкавал, добавете яйцето, прясната мащерка, лимоновата кора и овкусете със сол и черен пипер.
Напълнете с тази смес калмарите до половината и ги затворете с клечки за зъби.
Загрейте зехтина за соса и добавете чесъна и доматите. Когато заврат, намалете огъня, овкусете соса със сол, черен пипер и риган и пуснете калмарите в него. Варете ги две минути и ги махнете от котлона.
Поднесете с лека салата и консумирайте с добре изстудено бяло вино.