Отидете към основна версия

4 124 7

Рецепта на деня: Лазаня със спанак и извара

  • лазаня-
  • сирене-
  • спанак-
  • извара-
  • какво да сготвя-
  • италианска кухня

В света на италианската кухня

Снимка: Shutterstock

Има различни варианти за приготвянето на лазаня. Днес ви предлагаме една изключително вкусна спаначена рецепта.

Необходими продукти:

1 опак. кори за лазаня

1 кг спанак

600 мл. прясно мляко

200 г извара или сирене рикота

200 г сирене

200 г кашкавал

2 стръка праз

1 морков

3 скилидки чесън

3 с.л. зехтин

2 с.л. брашно

50 г масло

4 жълтъка

Начин на приготвяне:

Запържете брашното за около 1 минута в масло до златисто. Сипете прясното мляко и с постоянно разбъркване изчакайте сосът да се сгъсти. Накрая прибавете жълтъците и старателно разбъркайте соса.

Запържете ситно нарязания чесън до златисто в зехтин. Прибавете нарязания праз и настъргания морков. Подправете с риган. Щом зеленчуците омекнат, махнете съда от котлона.

Измийте, нарежете и бланширайте спанака. Намажете с олио дълбока правоъгълна тава и налейте един черпак от соса, за да покрие дъното.Сложете ред кори за лазаня, предварително бланширани в подсолена вряща вода, ред спанак и извара. Разпределете равномерно продуктите и отгоре натрошете сирене. Поставете втори ред кори, като леко ги притискате, за да се изравни плънката. Върху тях отново сипете ред спанак, извара и сирене. Третият ред кори залейте с останалия сос.

Печете 30 минути във фурна на 200 градуса. След това поръсете обилно с настърган кашкавал, риган и босилек. Лазанята се допича до златисто.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини