Отидете към основна версия

17 574 12

Това е най-топлото море на света (СНИМКИ)

  • море-
  • океан-
  • залив-
  • дубай-
  • екзотично

Температурата на водата му през лятото стига до 32 градуса, a през зимата тя не надвишава 18 градуса

Снимки: shutterstock

На планетата има стотици морета, но не всички са подходящи за плаж и лятна почивка. В наши дни по света има около 100 морета, а много туристи се чудят защо всички не могат да бъдат използвани за релакс и отдих.

Първата и основна причина, за която не всички се замислят, е температурата. Това, обаче, е факторът, който превръща някои дестинации в най-често избираните от туристите. Най-много се посещават моретата, които са топли целогодишно, пише pochivka.blitz.bg.

Едно от най-обичаните от пътешествениците морета е Червено море, което мие бреговете на 8 държави – Египет, Израел, Йордания, Джибути, Йемен, Саудитска Арабия, Судан и Еритрея. То е известно със своите коралови рифове и изключително разнообразен подводен свят, който е любим на водолазите. През лятото температурата на Червено море стига до 30 градуса по Целзий, а през зимата пада само до 20.

Не по-малко топло е Арабско море, миещо източния бряг на полуостров Индостан, а на запад – Арабския полуостров. Температурата на водата през лятото стига до 30 градуса, а през зимата не пада под 25. Арабско море се дели между Джибути, Йемен, Сомалия, Оман, Пакистан, Иран, Индия и Малдивите.

Но най-топлото море се оказва Персийския залив. Въпреки че е залив, той спокойно може да се разглежда като море, при това най-топлото в света. Температурата на водата му през лятото стига до 32 градуса. През зимата тя не надвишава 18 градуса.

Не по-малко горещи страни обграждат Персийския залив – Ирак, Иран, Бахрейн, Кувейт, Катар, ОАЕ, Оман и Саудитска Арабия. И трите горепосочени морета са свързани от факта, че са разположени възможно най-близо до екватора и са част от Индийския океан.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини