Повечето от хората си мислят, че приготвянето на такъв козунак е трудоемко и отнема много време. Истината е, че за вкусния козунак са нужни единствено качествени продукти и добро настроение.
Необходими продукти:
1 кг брашно
200 мл. топло прясно мляко
5 бр. яйца
200 гр. захар + захар за поръсване
200 гр. масло
1-2 прахчета ванилия
1 кубче мая
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в млякото и оставете да шупне. Разбийте яйцата със захарта. Пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете млякото с маята и яйцата със захарта. Разбъркайте с лъжица и започнете да месите. Прибавете ванилията и част от маслото. Замесете меко тесто. Покрийте го с фолио и оставете на топло да удвои обема си, пише marica.bg.
Втасалото тесто примесете с останалото масло. Разделете го на части според формите за печене, които имате. Сплетете плитки и сложете в затоплените и подмазани форми. Намажете с жълтък, поръсете със захар и оставете отново да втаса. Печете във фурна с умерена температура до златисто.