Отидете към основна версия

3 156 8

Празнуваме Деня на любим сорт бяло вино

  • sauvignon blanc-
  • совиньон блан-
  • бяло вино

Всеки първи петък от месец май е посветен на Sauvignon Blanc-а

Все повече сортове грозде отбелязват своя дата в годишния календар. Съвсем скоро беше Деня на Malbec-а, но ето че и през май празнуваме Световния ден на най-известните бели сортове – Sauvignon Blanc и Chardonnay, с което съвсем се настройваме на лятна вълна.

Всеки първи петък от месец май е посветен на Sauvignon Blanc-а, съответно тази година ще отбележим празника на 1-ви май. Традицията тръгва от Нoва Зеландия, където сортът бързо се превръща в суперзвезда. Новозеландският Sauvignon Blanc спечели винените критици по целия свят и постави стандарти за стил, който диктува модата при производството на вина от този сорт. През 1973 г., когато са били засадени първите лозя в областта Marlborough, никой не е очаквал славата и успеха, които този сорт ще постигне след само няколко десетилетия. Цялата репутация на винопроизводител, страната има благодарение именно на това грозде. Сортът се отглежда успешно и на много други места в света, широко разпространен е в Чили, Калифорния, Южна Африка, Австралия и сред всички европейски винопроизводители.

Каква е историята на сорта и с какво се характеризира?

Сортът произхожда от западна Франция, долината на Лоара и Бордо и съществува повече от 500 години. Най-вероятно гроздето получава името си от френските думи „sauvage –див“ и „blanc-бяло“, защото формата на листата му напомнят на диворастяща лоза, широко разпространена в региона. Предполага се, че Sauvignon Blanc е потомък на древен, френски сорт Savagnin, но не е потвърдено кой е другият му „родител“. През 18 век Sauvignon Blanc се кръстосва с Cabernet Fran и така се появява най-разпространения червен сорт – Cabernet Sauvignon.

Вината произведени от това бяло грозде могат да бъдат както чистосортови, така и купажни, в повечето случаи са сухи, а винификацията протича в иноксови съдове. Разбира се има и изключения, някои производители в Нова Зеландия, правят пенливи вина, а във Франция използват Sauvignon Blanc за производството на известното десертно вино от Бордо – Sauternes, където обикновено гроздето се купажира със Semillon и/или Muscadelle. Обикновено вината са свежи, ароматни и лесно се възприемат, може би за това сортът има все повече почитатели и е обичан и популярен в целия свят.

Вкусът и ароматният профил на Sauvignon Blanc са лесни за разпознаване. Високата киселинност е една от типичните характеристики на сорта. В зависимост от климата, ароматът може да варира от агресивно тревист до сладко тропически. Отглеждано в по-хладен климат, гроздето има тенденция да произвежда вина с повече „зелени аромати“ на трева, билки, зелена чушка, допълнени от флорални нотки на бъз и тропически плодове като маракуя. В по-топъл климат Sauvignon Blanc развива повече плодови аромати, вариращи от цитрусови като грейпфрут и лайм, до пъпеш, праскова, круша и зелена ябълка.

В повечето случаи вината от Sauvignon Blanc се консумират млади и нямат особен потенциал за отлежаване, освен в редките случаи, когато не са отлежавали в дъб. Може да съхранявате бутилка Sauvignon Blanc от една до две години, а ако виното е отлежало в дъб, е възможно да старее и до три години. Като при всяко вино много важна роля за отлежаването е температурата, мястото трябва да е хладно и тъмно, далеч от пряка топлина или слънчева светлина.

Чаша охладен Sauvignon Blanc, благодарение на високата киселинност и ярките, свежи аромати, може да се комбинира чудесно със стриди, миди, бяла риба, пъстърва, треска, много подходящо е да се консумира със суши. Sauvignon Blanc, със своите тревисти нотки се съчетава отлично с всичко „зелено“ – гриловани аспержи, зелени салати, тиквички, подправки като копър, босилек, мента, розмарин, магданоз. Сортът подхожда на пилешко и други бели меса и е много добро допълнение към свежи сирена и сирена със силен аромат като меко козе сирене. Подходящата температура за сервиране е между 8⁰C и 11⁰C, по-младите вина се поднасят по-охладени, а по-отлежалите на около 11⁰C .

В Katarzyna estate Sauvignon Blanc е на второ място по насаждения бял сорт. Една от забележителните им серии, произведени от него, е Contemplations. В блога на онлайн магазина им можете да намерите страхотна рецепта за лятна салата, която отлично се комбинира с Contemplations Sauvignon Blanc.

Без значение дали е бяло, червено, розе или пенливо, виното със своята вековна история се е превърнало в една от най-обичаните напитки и заслужава да вдигнем тост за него.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.

Свързани новини