Last news in Fakti

1 Май, 2020 12:37 3 139 8

Празнуваме Деня на любим сорт бяло вино

  • sauvignon blanc-
  • совиньон блан-
  • бяло вино

Всеки първи петък от месец май е посветен на Sauvignon Blanc-а

Празнуваме Деня на любим сорт бяло вино - 1

Все повече сортове грозде отбелязват своя дата в годишния календар. Съвсем скоро беше Деня на Malbec-а, но ето че и през май празнуваме Световния ден на най-известните бели сортове – Sauvignon Blanc и Chardonnay, с което съвсем се настройваме на лятна вълна.

Всеки първи петък от месец май е посветен на Sauvignon Blanc-а, съответно тази година ще отбележим празника на 1-ви май. Традицията тръгва от Нoва Зеландия, където сортът бързо се превръща в суперзвезда. Новозеландският Sauvignon Blanc спечели винените критици по целия свят и постави стандарти за стил, който диктува модата при производството на вина от този сорт. През 1973 г., когато са били засадени първите лозя в областта Marlborough, никой не е очаквал славата и успеха, които този сорт ще постигне след само няколко десетилетия. Цялата репутация на винопроизводител, страната има благодарение именно на това грозде. Сортът се отглежда успешно и на много други места в света, широко разпространен е в Чили, Калифорния, Южна Африка, Австралия и сред всички европейски винопроизводители.

Каква е историята на сорта и с какво се характеризира?

Сортът произхожда от западна Франция, долината на Лоара и Бордо и съществува повече от 500 години. Най-вероятно гроздето получава името си от френските думи „sauvage –див“ и „blanc-бяло“, защото формата на листата му напомнят на диворастяща лоза, широко разпространена в региона. Предполага се, че Sauvignon Blanc е потомък на древен, френски сорт Savagnin, но не е потвърдено кой е другият му „родител“. През 18 век Sauvignon Blanc се кръстосва с Cabernet Fran и така се появява най-разпространения червен сорт – Cabernet Sauvignon.

Вината произведени от това бяло грозде могат да бъдат както чистосортови, така и купажни, в повечето случаи са сухи, а винификацията протича в иноксови съдове. Разбира се има и изключения, някои производители в Нова Зеландия, правят пенливи вина, а във Франция използват Sauvignon Blanc за производството на известното десертно вино от Бордо – Sauternes, където обикновено гроздето се купажира със Semillon и/или Muscadelle. Обикновено вината са свежи, ароматни и лесно се възприемат, може би за това сортът има все повече почитатели и е обичан и популярен в целия свят.

Вкусът и ароматният профил на Sauvignon Blanc са лесни за разпознаване. Високата киселинност е една от типичните характеристики на сорта. В зависимост от климата, ароматът може да варира от агресивно тревист до сладко тропически. Отглеждано в по-хладен климат, гроздето има тенденция да произвежда вина с повече „зелени аромати“ на трева, билки, зелена чушка, допълнени от флорални нотки на бъз и тропически плодове като маракуя. В по-топъл климат Sauvignon Blanc развива повече плодови аромати, вариращи от цитрусови като грейпфрут и лайм, до пъпеш, праскова, круша и зелена ябълка.

В повечето случаи вината от Sauvignon Blanc се консумират млади и нямат особен потенциал за отлежаване, освен в редките случаи, когато не са отлежавали в дъб. Може да съхранявате бутилка Sauvignon Blanc от една до две години, а ако виното е отлежало в дъб, е възможно да старее и до три години. Като при всяко вино много важна роля за отлежаването е температурата, мястото трябва да е хладно и тъмно, далеч от пряка топлина или слънчева светлина.

Чаша охладен Sauvignon Blanc, благодарение на високата киселинност и ярките, свежи аромати, може да се комбинира чудесно със стриди, миди, бяла риба, пъстърва, треска, много подходящо е да се консумира със суши. Sauvignon Blanc, със своите тревисти нотки се съчетава отлично с всичко „зелено“ – гриловани аспержи, зелени салати, тиквички, подправки като копър, босилек, мента, розмарин, магданоз. Сортът подхожда на пилешко и други бели меса и е много добро допълнение към свежи сирена и сирена със силен аромат като меко козе сирене. Подходящата температура за сервиране е между 8⁰C и 11⁰C, по-младите вина се поднасят по-охладени, а по-отлежалите на около 11⁰C .

В Katarzyna estate Sauvignon Blanc е на второ място по насаждения бял сорт. Една от забележителните им серии, произведени от него, е Contemplations. В блога на онлайн магазина им можете да намерите страхотна рецепта за лятна салата, която отлично се комбинира с Contemplations Sauvignon Blanc.

Без значение дали е бяло, червено, розе или пенливо, виното със своята вековна история се е превърнало в една от най-обичаните напитки и заслужава да вдигнем тост за него.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    2 8 Отговор
    Величаенето на наркотика алкохол трябва да спре, алкохолните наркомани са същите отрепки като останалите наркомани
  • 2 Контемплейшънс

    1 1 Отговор
    На снимката е любимото ми вино от Катаржина. Солена цена, по-високо алкохолно съдържание от болшинството вина, балансиран вкус и аромат. Наздрай!
  • 3 Не съм от пияниците

    4 1 Отговор
    И нищо не моем да кажем по въпроса, жалко, по добре може би щях да се почувствам ако пиех, временно щях да забравя за лицемерите, които съсипват що видят свестен човек по пътя си...!
  • 4 от бялото вино

    3 0 Отговор
    боли глава.......когато преди това си пил JOHNNIE WALKER.....

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.