Филе от риба с хрупкава коричка е чудесно ястие, не само защото е много лесно да се приготви, а и защото хрупкавата коричка с пармезан прави рибата безумно вкусна, а лимоново-сметанов дресинг прави вкуса съвършен, пише lunchbox.eu.
Необходими продукти:
400 г филе от акула
3- 4 ч.л. дижонска горчица
Сок от 1 портокал
1 ч.ч. галета (50гр.)
3 с.л. масло
1/2 ч.ч. настърган пармезан
2 с.л. нарязан пресен магданоз
2 с.л. нарязан пресен копър
1/2 ч.л. сол
Черен пипер на вкус
За соса:
2 с.л. масло
1 глава лук нарязан на ситно
1 ч.ч. сухо бяло вино
1½ ч.ч. сметана за готвене
1 с.л. дижонска горчица
2½ с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Извадете рибата от хладилника. Сложете я в голяма чиния и полейте отгоре портокаловия сок. Оставете да постои на стайна температура в продължение на 1-2 часа.
Загрейте фурната до 180 °С (вентилатор) или 200 °C без вентилатор.
Сложете галета върху тава за печене, поръсете с олио и печете в продължение на 3 до 5 минути, до златисто кафяво. Извадете и прехвърлете в купа. Добавете маслото и разбъркайте, след което добавете настъргания пармезан и останалите съставки, без горчицата.
Покрийте същата тава с фолио за готвене. Поставете рибата отгоре и намажете с горчицата, с помощта на нож за масло. Само един тънък слой - като за тост. Поставете трохите отгоре и ги притиснете с ръка.
Печете в продължение на 20 минути. Отделете рибата от фолио с нож за масло. Кожата ще се залепи за фолиото. Прехвърлете рибата в чиния за сервиране. Сервирайте с лимоновия сметанов сос.
Сметанов сос:
Разтопете маслото в тенджера на средна висока температура. Добавете лука и задушете в продължение на 2 минути. Добавете виното и оставете да заври. Оставете да ври в продължение на 5 минути или докато се редуцира с ¾.
Намалете силата на котлона до средна степен. Добавете сметаната, захарта, солта и черния пипер. Разбърквайте често. След това добавете лимоновия сок и горчицата. Разбъркайте отново. Оставете да къкри за 2 до 3 минути или докато се сгъсти.
Добавете сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.