Отидете към основна версия

10 058 5

Рецепта за вечеря: Домашен гирос

  • гирос-
  • дюнер-
  • свинско месо-
  • какво да сготвя

Дюнер по гръцки със свинско

Снимкa: Shutterstock

Гирос е вид гръцки дюнер, който може да бъде напълнен със всякакво месо и обикновено се поднася още със зеленчуци и традиционния елински сос дзадзики, който е своеобразна гръцка салата Снежанка. 

Необходими продукти:

4 бр. гръцки питки
600 г свинска плешка
50 мл зехтин (+ за намазване)
1 глава червен лук
1 розов домат
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сух чесън
1/4 ч. л. червен пипер
1 щипка индийско орехче
1 щипка канела
сол и черен пипер на вкус
сокът от 1/2 лимон

За дзадзикито:

200 г гъсто кисело мляко
1 краставица
1 скилидка чесън
2 стръка копър
1 с. л. лимонов сок
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Месото се реже на много тънки парчета, които се слагат в плик за мариноване, заедно с лимоновия сок, зехтина, ригана, стрития на паста чесън, червения пипер, канелата, индийското орехче, сол и черен пипер, пише edna.bg

След това парченцата месо се пекат до златисто на сгорещена чугунена плоча, предварително намазана със зехтин. Питките се загряват върху същата плочата. 

Лукът се реже на полумесеци, а доматът – на тънки резени. Краставицата за дзадзикито се обелва и се нарязва на кубчета, копърът се наситнява, чесънът се смачква на паста. 

Разбъркват се с лимоновия сок, киселото мляко и сол на вкус. 

Топлите питки се намазват с малко дзадзики, слага се от месото, лука и доматите, по желание се поръсва с риган. 

Завиват се и се поднасят. 

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини