Отидете към основна версия

5 952 4

Рецепта за вечеря: Пиле адобо

  • пиле-
  • адобо-
  • филипините-
  • какво да сготвя

Класика от Филипините

Снимка: Shutterstock

Адобо е готварска техника, чиято родина е Филипините, и означава да приготвиш ястие с продукти, които винаги има в кухнята. В случая с филипинската кухня, това са оцет, соев сос, чесън, черен пипер на зърна и  дафинов лист, пише rozali.com. 

Смята се, че адобо датира от времената преди хладилникът да бъде изобретен, защото с помощта на солта и оцета месото се запазвало по-дълго. Днес солта е заменена със соев сос, а рецептите за адобо са многобройни - от класически до модерни. Най-популярни са тези за пиле и свинско адобо.

Необходими продукти:

1 кг. пилешко месо (най-добре бутчета)

4 дафинови листа

10 с.л. соев сос

4 с.л. оцет

5 скилидки чесън

1 1/2 ч.ч. вода

5 с.л. мазнина (олио или зехтин по избор)

1 с.л. захар

1/4 ч.л. сол (само ако соевият сос не е прекалено солен)

1 ч.л. черен пипер на зърна

Начин на приготвяне:

В купа смесете пилешкото, соевия сос и намачкания чесън. Покрийте със свежо фолио и оставете настрана да се маринова. Колкото по-дълго се маринова, толкова по-добре.

В тенджера загрейте олио и запържете парчетата пилешко месо за около 2-3 минути от всяка страна.

След това изсипете маринатата от купата, включително парченцата чесън. 

Добавете водата и оставете да заври.

Добавете дафиновия лист и зрънцата черен пипер и оставете да ври за около 30-40 минути или докато пилето се свари добре.

Добавете оцета и гответе още 10 минути.

Добавете захар и сол, ако е необходима.

Сервирайте топло и ако желаете с шепа варен ориз.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини