Адобо е готварска техника, чиято родина е Филипините, и означава да приготвиш ястие с продукти, които винаги има в кухнята. В случая с филипинската кухня, това са оцет, соев сос, чесън, черен пипер на зърна и дафинов лист, пише rozali.com.
Смята се, че адобо датира от времената преди хладилникът да бъде изобретен, защото с помощта на солта и оцета месото се запазвало по-дълго. Днес солта е заменена със соев сос, а рецептите за адобо са многобройни - от класически до модерни. Най-популярни са тези за пиле и свинско адобо.
Необходими продукти:
1 кг. пилешко месо (най-добре бутчета)
4 дафинови листа
10 с.л. соев сос
4 с.л. оцет
5 скилидки чесън
1 1/2 ч.ч. вода
5 с.л. мазнина (олио или зехтин по избор)
1 с.л. захар
1/4 ч.л. сол (само ако соевият сос не е прекалено солен)
1 ч.л. черен пипер на зърна
Начин на приготвяне:
В купа смесете пилешкото, соевия сос и намачкания чесън. Покрийте със свежо фолио и оставете настрана да се маринова. Колкото по-дълго се маринова, толкова по-добре.
В тенджера загрейте олио и запържете парчетата пилешко месо за около 2-3 минути от всяка страна.
След това изсипете маринатата от купата, включително парченцата чесън.
Добавете водата и оставете да заври.
Добавете дафиновия лист и зрънцата черен пипер и оставете да ври за около 30-40 минути или докато пилето се свари добре.
Добавете оцета и гответе още 10 минути.
Добавете захар и сол, ако е необходима.
Сервирайте топло и ако желаете с шепа варен ориз.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ЦК на БКП
Хората немат пари за хляб, камо ли за друго! Некои вечерят с 500 евро пачки, а милиони нямат и кисели мляко вече!
Коментиран от #4
16:44 19.06.2020
2 За 500евро
17:02 19.06.2020
3 Иван Стефанов
08:05 21.06.2020
4 Милена Стоянова
До коментар #1 от "ЦК на БКП":
Как да имат пари като до последната стотинка носят в банките - ФАКТ е че спестяванията са се увеличили 3 пъти. То не може и пари в банка и хляб на масата08:09 21.06.2020