Отидете към основна версия

7 405 7

Рецепта на деня: Катми

  • катми-
  • палачинки-
  • закуска-
  • тестени-
  • какво да сготвя

Традиционна рецепта

Снимкa: Shutterstock

Катмите са ястие от Странджанския район, Родопите и други райони на България, подобни са на палачинки или гьозлеме. Характерното за катмите, което ги отличава от палачинките е по-голямата им дебелина и множеството мехурчета в тях.

Необходими продукти:

2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка вода
1 щипка сол
1 ч.л. захар
1/2 кубче мая за хляб,
брашно, така че сместа да е по-гъста от боза

Начин на приготвяне:

От продуктите се приготвя тесто, което да е по-гъста от боза. Тестото се оставя да втаса на топло, за около половин час, пише zajenata.bg.
Катмите се пекат на сач (става и на тефлонов тиган, в който се приготвят палачинките)

В тигана се капва капка мазнина и се сипва черпак от сместа. Катмите се пекат на умерен огън.
Когато по катмата започнат да се подуват мехурчета или по точно дупчици, катмата се обръща и се пече и от другата страна до готовност.

Катмите се слагат в чиния за сервиране, една върху друга, като се намазват с масло помежду си. Поднесете със сирене, шунка, конфитюр или друго, в зависимост от предпочитанията.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.

Свързани новини