ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Катми

Традиционна рецепта

Публикувана: 27 Юни, 2020 10:05
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5785
Рецепта на деня: Катми
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.

Катмите са ястие от Странджанския район, Родопите и други райони на България, подобни са на палачинки или гьозлеме. Характерното за катмите, което ги отличава от палачинките е по-голямата им дебелина и множеството мехурчета в тях.

Необходими продукти:

2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка вода
1 щипка сол
1 ч.л. захар
1/2 кубче мая за хляб,
брашно, така че сместа да е по-гъста от боза

Начин на приготвяне:

От продуктите се приготвя тесто, което да е по-гъста от боза. Тестото се оставя да втаса на топло, за около половин час, пише zajenata.bg.
Катмите се пекат на сач (става и на тефлонов тиган, в който се приготвят палачинките)

В тигана се капва капка мазнина и се сипва черпак от сместа. Катмите се пекат на умерен огън.
Когато по катмата започнат да се подуват мехурчета или по точно дупчици, катмата се обръща и се пече и от другата страна до готовност.

Катмите се слагат в чиния за сервиране, една върху друга, като се намазват с масло помежду си. Поднесете със сирене, шунка, конфитюр или друго, в зависимост от предпочитанията.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.1 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ГРАД КОЗЛОДУЙ
1 Отговор
БЛАГОДАРЯ от мен за рецептата госпожа МАРИНОВА

Оценка:
-5 +4

колко
2 Отговор
1 кофичка вода = 20 литра. ;)

Оценка:
-6 +6

666
3 Отговор
За хубавите катми-т.нар.тракийски,важен е сачът. Ако е направен от чугун,се изпичат равномерно навсякъде. После-кеф ти мед и орехи,кеф ти сладко или течен шоколад.

Оценка:
-2 +5

Ох боже
4 Отговор
Алоооо ти знаеш ли какво е гьозлеме та правиш сравнение с катми?

Оценка:
-2 +10

Баба Яга
5 Отговор
На Пелтека бабата, ги правеше най хубави....!

Оценка:
-0 +6

Стас
6 Отговор
Ха сега,де,то не ни стига и другото да дебелеем,ами и катми. Трябва ни боза. Кана с охладена леко накиселяваща боза.

Оценка:
-2 +1

vasik atanasova
7 Отговор
С ПРЯСНО МЛЯКО СТАВАТ ПО ХУБАВИ

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Франк Рибери
Звездата на Байерн Мюнхен обяснява избухливия си нрав и строгия поглед на терена и извън него
Напоследък ме провокират и ритат както никога преди. Да, понякога си изпускам нервите, но само когато усетя, че ме ритат нарочно"

Още бисери