Отидете към основна версия

11 072 7

Рецепта на деня: Хрупкави калмари по гръцки

  • калмари-
  • панирани-
  • по гръцки-
  • какво да сготвя

С панировка от студени белтъци

Снимка: Shutterstock

Хрупкавите калмари са любимо предястие или добавка към салати. Една порция от 100 гр. ни дава цели 270 калории и въпреки това са толкова вкусни, че си заслужава да се поглезите. Те се правят лесно, стига да следвате основното правило: панировката се прави със студени белтъци, съветва lunchbox.eu.

Необходими продукти:

4 калмара, нарязани на шайби от 3 мм

2 белтъка

1/2 ч.ч. царевично брашно

сол на вкус

1 ч.ч. олио за пържене

Начин на приготвяне:

Нарежете почистените и измити калмари на шайби от по 3-5 мм. Отцедете и подсушете със салфетка. Овкусете със сол.

Разбийте белтъците с вилица. Сложете олиото в малка, дълбока касерола на котлона. Включете на максимална степен.

Потопете калмарите в белтъците. В плик сложете царевичното брашно.

Вземате 5 калмара, поставете ги в плика, разтърсете, за да покриете калмарите с брашно. Извадете ги, отстранете излишното брашно и ги подредете в чиния. Повторете, докато не оваляте в брашно всички калмари.

Когато олиото се сгорещи, поставете калмарите на порции от по 5-7 всяка в касеролата. Пържете до златисто (около 10 секунди) и извадете върху салфетка, за да отцедите излишната мазнина. Повторете с останалите калмари.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.

Свързани новини