Last news in Fakti

1 Юли, 2020 10:05 10 997 7

Рецепта на деня: Хрупкави калмари по гръцки

  • калмари-
  • панирани-
  • по гръцки-
  • какво да сготвя

С панировка от студени белтъци

Рецепта на деня: Хрупкави калмари по гръцки - 1
Снимка: Shutterstock

Хрупкавите калмари са любимо предястие или добавка към салати. Една порция от 100 гр. ни дава цели 270 калории и въпреки това са толкова вкусни, че си заслужава да се поглезите. Те се правят лесно, стига да следвате основното правило: панировката се прави със студени белтъци, съветва lunchbox.eu.

Необходими продукти:

4 калмара, нарязани на шайби от 3 мм

2 белтъка

1/2 ч.ч. царевично брашно

сол на вкус

1 ч.ч. олио за пържене

Начин на приготвяне:

Нарежете почистените и измити калмари на шайби от по 3-5 мм. Отцедете и подсушете със салфетка. Овкусете със сол.

Разбийте белтъците с вилица. Сложете олиото в малка, дълбока касерола на котлона. Включете на максимална степен.

Потопете калмарите в белтъците. В плик сложете царевичното брашно.

Вземате 5 калмара, поставете ги в плика, разтърсете, за да покриете калмарите с брашно. Извадете ги, отстранете излишното брашно и ги подредете в чиния. Повторете, докато не оваляте в брашно всички калмари.

Когато олиото се сгорещи, поставете калмарите на порции от по 5-7 всяка в касеролата. Пържете до златисто (около 10 секунди) и извадете върху салфетка, за да отцедите излишната мазнина. Повторете с останалите калмари.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 QR Виза, здравей ЕС !

    0 2 Отговор
    Тия калмарки със сигурност, ще омекнат докато си чакате QR Визата и после ден на границата за да си я покажете !
  • 2 Един човек

    0 0 Отговор
    Ех Вени, мини през Сетубал и опитай "Шоко фрито де манейра сетубаленсе", калмарите са нарязани на ивици...
  • 3 Защо гръцки

    4 1 Отговор
    По-скоро по испански, те ги правят страхотно. Дори по португалски с подправки в панировката. Но нали гръцко ни е чужбината. Колкото до гърците въобще не са добри готвачи.
  • 4 Баба, Димчи и ДЖЕК

    3 1 Отговор
    Ааа,не, вечер гума и за обяд такава, нища..!
  • 5 Радо

    9 0 Отговор
    Калмарите по родопски са най-вкусни.
  • 6 Дайти

    1 2 Отговор
    рицептата за Варненски кибапчита

    Коментиран от #7

  • 7 да тикажа

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дайти":

    Ам'тйе да станат убави и вкусни са приготвят с водъ от езерото ма, от Варненското езеро...и глей водъта да я земиш по-близо до спуканата тръбъ мари...