ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Хрупкави калмари по гръцки

С панировка от студени белтъци

Публикувана: 1 Юли, 2020 10:05
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2718
Рецепта на деня: Хрупкави калмари по гръцки
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.

Хрупкавите калмари са любимо предястие или добавка към салати. Една порция от 100 гр. ни дава цели 270 калории и въпреки това са толкова вкусни, че си заслужава да се поглезите. Те се правят лесно, стига да следвате основното правило: панировката се прави със студени белтъци, съветва lunchbox.eu.

Необходими продукти:

4 калмара, нарязани на шайби от 3 мм

2 белтъка

1/2 ч.ч. царевично брашно

сол на вкус

1 ч.ч. олио за пържене

Начин на приготвяне:

Нарежете почистените и измити калмари на шайби от по 3-5 мм. Отцедете и подсушете със салфетка. Овкусете със сол.

Разбийте белтъците с вилица. Сложете олиото в малка, дълбока касерола на котлона. Включете на максимална степен.

Потопете калмарите в белтъците. В плик сложете царевичното брашно.

Вземате 5 калмара, поставете ги в плика, разтърсете, за да покриете калмарите с брашно. Извадете ги, отстранете излишното брашно и ги подредете в чиния. Повторете, докато не оваляте в брашно всички калмари.

Когато олиото се сгорещи, поставете калмарите на порции от по 5-7 всяка в касеролата. Пържете до златисто (около 10 секунди) и извадете върху салфетка, за да отцедите излишната мазнина. Повторете с останалите калмари.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.4 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
QR Виза, здравей ЕС !
1 Отговор
Тия калмарки със сигурност, ще омекнат докато си чакате QR Визата и после ден на границата за да си я покажете !

Оценка:
-2 +0

Един човек
2 Отговор
Ех Вени, мини през Сетубал и опитай "Шоко фрито де манейра сетубаленсе", калмарите са нарязани на ивици...

Оценка:
-0 +0

Защо гръцки
3 Отговор
По-скоро по испански, те ги правят страхотно. Дори по португалски с подправки в панировката. Но нали гръцко ни е чужбината. Колкото до гърците въобще не са добри готвачи.

Оценка:
-1 +4

Баба, Димчи и ДЖЕК
4 Отговор
Ааа,не, вечер гума и за обяд такава, нища..!

Оценка:
-1 +3

Радо
5 Отговор
Калмарите по родопски са най-вкусни.

Оценка:
-0 +9

Дайти
6 Отговор
рицептата за Варненски кибапчита

Коментиран от #7


Оценка:
-2 +1

да тикажа
7 Отговор

До коментар #6 от "Дайти":


Ам'тйе да станат убави и вкусни са приготвят с водъ от езерото ма, от Варненското езеро...и глей водъта да я земиш по-близо до спуканата тръбъ мари...

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Моника Белучи
Италианската актриса пред фенове в Сърбия
Мъжете са животни"

Още бисери
ТОП 5