Отидете към основна версия

4 014 4

Рецепта за вечеря: Телешко салтимбока

  • телешко-
  • салтимбока-
  • скалопини-
  • италианска кухня-
  • какво да сготвя-
  • прошуто

Познато още като скалопини

Снимка: Shutterstock

Телешкото салтимбока може и да звучи като сложно ястие, но всъщност се приготвя доста лесно. То е традиционно ястие от времето на древен Рим, а днес е любимо на много италиански домакинства, пише rozali.com.  Наричат го още само салтимбока или скалопини. Приготвя се с прясно телешко месо, прошуто и се сервира със сос от бяло вино, масло и градински чай.

Необходими продукти:

8 телешки котлета

8 резена прошуто

8 листенца пресен градински чай

1 ч.л. масло + 1 с.л. зехтин

2-3 с.л. бяло вино

щипка сол и щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

Ако котлетите ви са с кост, внимателно ги изрежете. Премахнете всякаква излишна мазнина или разкъсано месо. Изтънете ги внимателно с помощта на чук, като внимавате да не ги разкъсате.

Върху всеки котлет поставете резен прошуто и листенце градински чай. Прикрепете с клечки за зъби, за да стои на място.

В тиган сложете зехтина и маслото и след като се разтопят, поставете котлетите с прошутото надолу.

Оставете така за около минута, но не повече, за да не се втвърди прошутото. Обърнете и оставете за още 1 минута. Поръсете със сол и черен пипер.

След това сервирайте в чиния и пригответе набързо соса.

В същия тиган сложете бялото вино и добре остържете дъното на тигана. След като заври, оставете за около 2-3 минути, за да се изпари алкохолът.

Сосът трябва да е толкова гъст, че като прекарате лъжица по дъното на тигана, да оставя за кратко следа след себе си. След като сте постигнали тази гъстота, добавете още 1 ч.л. масло, разбъркайте и махнете от тигана.

Полейте телешкото и сервирайте.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини