Необходими продукти:
2 средно големи патладжана
400 гр. домати от консерва
1 ч.л. доматено пюре
100 мл вода
1 с.л. захар
4 - 5 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват и се нарязват на четири части. Посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се махне горчивината им.
След това се измиват, подсушават се и се нарязват на полукръгчета.
В тиган със загрято олио на два три пъти те се изпържват до готовност, като се разбъркват често. Когато са готови, се изваждат в чиния.
В същия тиган с добавка на малко олио се изсипва консервата с домати. С прибор за смачкване се пасират доматите до еднородност. Добавя се доматеното пюре, посолява се и се добавя водата. Соса се готви до желаната гъстота. Накрая се добавя нарязаният чесън, магданозът и захарта.
Към готовия сос се прибавят патладжаните и ястието се оставя да се задуши за около пет минути.
Вкусно е и топло, и студено.