Отидете към основна версия

29 733 20

Малдивите може да изчезнат

  • остров-
  • малдиви-
  • изчезне

Покачването на морското равнище и ерозията могат да превърнат днешния остров в утрешен спомен

Снимка: Shutterstock

Почивка на екзотичен остров категорично е мечта за голяма част от хората и традиция за някои от тях. Много острови са описвани като земен Рай заради плажовете им с фин пясък и чистата синя вода на океана. Островът може и да е мечта, но има и едно опасно свойство – може да изчезва.

Да, наистина да изчезва. Покачването на морското равнище и ерозията могат да превърнат днешния остров в утрешен спомен и това не е просто теория или някаква далечна перспектива, това вече се случва.

От 1993 г. насам нивото на морето около Палау се повишава с около 9 милиметра годишно. Бързото повишаване на водата може да се дължи на природни метеорологични явления.

Очаква се нивото на морето да нарасне между 15 и 25 сантиметра до 2050 г., като това зависи от количеството глобални емисии на парникови газове, изпускани в атмосферата.

Малдивите също са застрашени - тези острови край южното крайбрежие на Индия са популярна туристическа дестинация и всяко изменение на климата оказва влияние върху индустрията. Според доклад на Организацията на обединените нации, по-голямата част от земната площ на острова е на по-малко от метър над морското равнище.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.

Свързани новини