Необходими продукти:
500 гр чушки сорт Сомборка (малки люти камбички)
800 гр заквасена сметана
400 гр прясно сирене/крема сирене
вода и сол
на 1 литър вода 100 гр сол
Начин на приготвяне:
Чушките се почистват от семенцата и дръжките и се слагат в подходящ съд - буркан или кутия. Заливат се с водата. Трябва да измерите количеството вода, което ще поеме съда, за да може да се прецени точно колко сол да се добави. Затворете съда с капак и го сложете някъде на топло за няколко часа. От време на време го обръщайте и раздрусвайте.
Когато вече чушлетата са омекнали, смесете прясното сирене със сметаната. Изцедете чушките от водата и ги напълнете с млечната смес.
На дъното на кутията, в която ще съхранявате разядката, намажете от сметаната и наредете от напълнените чушки, намажете реда чушки със сметана и наредете нов. Така, докато свършат. Завършете с дебел пласт от сметаната. Затворете кутията и приберете в хладилника за 24 ч.
Готовата разядка може да се съхранява в хладилника до една седмица.
Поднесете с препечен хляб и малка ледена ракия, за любителите.