Отидете към основна версия

5 495 54

Илон Мъск представи прасе с имплантиран чип в мозъка

  • илон мъск-
  • прасе-
  • чип-
  • имплант

Презентацията се е състояла като част от онлайн събитие за набиране на персонал за новия стартъп на Мъск

Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

В петък американският предприемач Илон Мъск представи на обществеността прасе, в чийто мозък, според самия Мъск, е имплантиран имплант с малък компютър, съобщава The Guardian, цитирани от actualno.com.

„Това е здраво, щастливо прасе, срамежливо, но без съмнение, енергично и обичащо живота: изминаха два месеца от момента, когато бе поставен импланта в него“, цитира изданието думите на милиардера.

Според The Guardian, презентацията се е състояла като част от онлайн събитие за набиране на персонал за новия стартъп на Мъск Neuralink. Бизнесменът започна този проект през 2016 г. с цел да създаде безжично интрацеребрално устройство, което учените се надяват да помогне за лечение на неврологични заболявания. Устройството, представено на презентацията на Мъск, е с размер на монета: то ще бъде имплантирано в мозъка от робот, използващ местна упойка.

Освен това устройството може да бъде премахнато на по-късен етап. Повечето практически приложения на подобни устройства сега са свързани с областта на медицината, но Илон Мъск каза, че подобни импланти могат да помогнат на човешкия интелект да се конкурира с изкуствения.

По време на презентацията Мъск каза, че на теория такава технология може да се използва за извикване на автомобил на Tesla, игра на компютър и също така да бъде в състояние да вдигне на крака човек с увреждане на гръбначния мозък. Според The Guardian Neuralink вече е събрал 150 милиона долара, като самият Мъск инвестира 100 милиона долара. В момента в компанията работят 100 служители, но Мъск твърди, че персоналът ѝ може да нарасне до 10 хиляди. Експертите в областта на невронауката посочват, че стимулирането на човешкия мозък с имплант е възможно, но времевата линия на Мъск е твърде амбициозна.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.

Свързани новини