Отидете към основна версия

3 120 21

Антисемитизъм помрачи избора на Мис Франция

  • мис франция-
  • конкурс-
  • конкурс за красота-
  • израел-
  • антисемитизъм

Злобни реакции и коментари си навлече участничка в конкурса единствено заради произхода на баща ѝ

Стотното издание на най-важния френски конкурс за красота беше помрачено от антисемитски реакции срещу първата подгласничка, които предизвикаха възмущение сред политиците в страната, предаде АФП, цитирана от БТА.

Амандин Пети - студентка на 23 години, беше избрана за Мис Франция на церемония без публика, но предавана по телевизията в събота. Второто място спечели Април Бенаюм - Мис Прованс, която каза, че баща ѝ е от Израел. Това предизвика антисемитски коментари в социалните мрежи.

"Трябва да се мобилизираме това да спре. Не искам да провокирам когото и да било. Франция е космополитна държава и участничките в конкурса за красота са с различен произход, с различна култура, от различни райони. Това е красивото на този конкурс", каза самата Април Бенаюм пред ежедневника "Прованс".

Новата Мис Франция заяви в интервю, че според нея подобни думи за нейната подгласничка са "много разочароващи" и "не на място", както и че я подкрепя.

Организаторите на церемонията, телевизията, излъчваща конкурса, и продуцентската компания "Ендемол" също порицаха антисемитските нападки в социалните мрежи.

Френският конкурс за красота, който е сред първите в света, е учреден през 1920 г., но е наречен "Мис Франция" през 1928 г.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини