Last news in Fakti

22 Декември, 2020 13:04 3 114 21

Антисемитизъм помрачи избора на Мис Франция

  • мис франция-
  • конкурс-
  • конкурс за красота-
  • израел-
  • антисемитизъм

Злобни реакции и коментари си навлече участничка в конкурса единствено заради произхода на баща ѝ

Стотното издание на най-важния френски конкурс за красота беше помрачено от антисемитски реакции срещу първата подгласничка, които предизвикаха възмущение сред политиците в страната, предаде АФП, цитирана от БТА.

Амандин Пети - студентка на 23 години, беше избрана за Мис Франция на церемония без публика, но предавана по телевизията в събота. Второто място спечели Април Бенаюм - Мис Прованс, която каза, че баща ѝ е от Израел. Това предизвика антисемитски коментари в социалните мрежи.

Публикация, споделена от April Benayoum (@aprilbenayoum)

Враждебната реакция предизвика възмущение сред френски политици. Подобни "думи на омраза" и "антисемитизъм" се наказват от закона и интернет платформите трябва да имат средства да реагират на нарежданията на властите, заяви Тиери Брьотон, еврокомисар за вътрешния пазар.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви, че е "силно шокиран" и увери, че полицията и жандармерията са мобилизирани. Делегираният министър за гражданството Марлен Шиапа каза, че ще отнесе въпроса към прокуратурата на базата на предвиденото в Наказателния кодекс.

Министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети написа в Туитър, че съдът ще "отвори широко очите" на излелите антисемитската си омраза по време на конкурса, "който кара жените да мечтаят".

"Трябва да се мобилизираме това да спре. Не искам да провокирам когото и да било. Франция е космополитна държава и участничките в конкурса за красота са с различен произход, с различна култура, от различни райони. Това е красивото на този конкурс", каза самата Април Бенаюм пред ежедневника "Прованс".

Новата Мис Франция заяви в интервю, че според нея подобни думи за нейната подгласничка са "много разочароващи" и "не на място", както и че я подкрепя.

Организаторите на церемонията, телевизията, излъчваща конкурса, и продуцентската компания "Ендемол" също порицаха антисемитските нападки в социалните мрежи.

Френският конкурс за красота, който е сред първите в света, е учреден през 1920 г., но е наречен "Мис Франция" през 1928 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Позорът България

    9 2 Отговор
    В България е по зле имат Концлагер за изтезания в Перник
  • 3 Obersturmbannführer

    24 1 Отговор
    Арбайт Махт Фрай!
  • 4 Перо

    22 4 Отговор
    Сигурно е имало причини за това недоволство или някакво задкулисие, които не се съобщават.Не вярвам,че произхода е бил важен или има проява на френски шовинизъм.И веднага срещу общественото мнение: полиция,жандармерия,прокуратура,съд,затвор,гилотина! Точно такъв подход предизвиква граждански смут,безредици.

    Коментиран от #6

  • 5 Stéphanie 🎲

    12 4 Отговор
    Често съм го казвала във Франция хората са расисти не го афишират често,говори се у дома.На улицата мълчиш ,ако си шеф правиш селекция рядко има афро или араб приет на работа или за цвят задължават те поне двама да има 😉Мис Франция 2020🥴жертва на расизъм в социалните мрежи-расистки забележки и сравняват Мис Франция 2020 с маймуна. Думи, наказуеми с до една година затвор и глоба от 45 000 евро.За мен също беше "измама" 2 пъти избраха афро 😎
  • 6 Stéphanie 🎲

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Грешиш френде във Франция има расизъм и още как ,няма право по закон да ти го каже в лицето -следва затвор ,изгонване от работа....Но във главата какво става е друга тема Мис Франция 2020 не се показа цяла година не беше честен избор факт хората бяха бясни.Първата афро мис 😉 на фотоСесия и бяха избелили кожата и постоянно я задължавали да си изправя косата ,веднага махнали афро къдриците имаше и там шум .
  • 7 Ххммм

    11 3 Отговор
    Това е забранено със закон и чак са възмутени. Но да хулиш една цяла религя го наричаш свобода на словото и получаваш одобрение от президента.
    Някъде бях чел "виж кого неможеш да критикуваш и ще разбереш кой те управлява"
  • 8 Моаммед

    20 0 Отговор
    А карикатури срещу евреите може ли?

    Коментиран от #12

  • 9 Макароне, а къде остана

    12 2 Отговор
    Свободата на словото дето толкова скачаше да я защитаваш? Хората нямат свобода на словото щом се отнася за жидове?
  • 10 Мечтаеща

    6 0 Отговор
    " по време на конкурса, "който кара жените да мечтаят"." - Тоя дали не е вкарал яката подигравка по тънката лайсна )))
  • 11 За едни може за други не

    13 1 Отговор
    Ей това двуличие и двойни стандарти му изяждат главата на макрон. И пак заради тях търпи неуспехи в международната политика и несекващи протести у дома. Бае ви Ердо ще се окаже прав, че колкото по-скоро френският народ се отърве от хипофизното жуже толкова по-добре...
  • 12 Stéphanie 🎲

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Моаммед":

    Има и още как ето ти една ----Charlie Hebdo, която "изобразява много възрастен ултраортодоксален евреин, който бута мюсюлманин с увреждания в инвалидна количка със заглавие Неприкосновени 2", позовавайки се на филма.😉

  • 13 Красиви са

    18 0 Отговор
    Каква разлика с нашите миски. Нашите мязат на крокодили.
  • 14 Кой68

    3 0 Отговор
    Франсета!!!Кои е чист французин?

    Коментиран от #15

  • 15 Те 68

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кой68":

    Не "кой" а ...КОИ ...
    Да ти отговоря:
    -Футболерите от Националният им отбор :)))

    Коментиран от #16

  • 16 Stéphanie 🎲

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Те 68":

    има и са много това с афроарабите в национала се повтарям .Задължително трябва да има от всички раси ,ние също се ядосваме у дома като ги гледаме.По рекламите също ги има афроарабели УЖ че няма дискриминация и колко е различно тук .Реалност е друго айде ти черен а за мисюлман още по трудно сам тръгни си търси работа 😉Както във Америка е спорт,кино,реклами това е за заблуда
  • 17 DrivingPleasure

    6 0 Отговор
    Като изключим че е тъпо да нападат момичето заради произхода и плашещо е, че политиците искат да ти разпореждат какво да мислиш и ако не мислиш като тях да те наказват - това е страшното!
  • 18 фАНТОМасс

    4 1 Отговор
    А аз се чудих , когато приятел евреин ми каза , че най-големите антисемити не са германци , украинци, поляци , а ....... ФРАНЦУЗИ и АНГЛИЧАНИ !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 щИРЛИц

    0 0 Отговор
    Дори нашият любим тиквен вожд Буда беше казал проникновено скоро- ЧЕ РАБОТАТА ДАВА СВОБОДА ! И защо никой не го упрекна и порица ??? Човекът явно си е прост и простак , но трябва ли да го търпим и толерираме ?