Зеленчуците на скара са вкусна диетична гарнитура, която се съчетава добре с ястия от месо и риба. Благодарение на грила, зеленчуците запазват сочността си, придобиват златистокафява кора и запазват нискокалорично съдържание. Ако искате да направите здравословно ястие от зеленчуци, тогава ги изпечете на скара и добавете вкусен дресинг, рецепта за които ще намерите по-долу, пише actualno.com.
Необходими продукти:
- патладжан
- тиквички
- чушка
- лук
- картофи
- морков
- карфиол или зеле
- гъби
Начин на приготвяне:
Пригответе зеленчуците: измийте ги и ги подсушете, нарежете на случаен принцип. Пригответе маринатата и залейте зеленчуците. Оставете зеленчуците да се мариноват за 5-6 часа.
Поставете ги върху решетка и сложете във фурната. Печете на 250 градуса за 15 минути, обърнете и оставете за още 15 минути. Това е: ястието е готово.
И сега най-важният аспект е маринатата. Именно тя ще придаде изключителен и незабравим вкус на ястието. Има няколко рецепти за дресинг на зеленчуци на скара. Изберете според собствения си вкус от следните опции (изчислени на 1 кг зеленчуци):
1. Чесън. Смесете 7 скилидки чесън, с 1 ч.л. сол, ½ ч.л. червен пипер, нарязан магданоз и босилек, 1 чаша растително масло.
2. Азиатска. Смесете 100 мл растително масло с 4 с.л. л. соев сос, 2 с.л. л. балсамов или винен оцет, 3 с.л. мед, 5 скилидки чесън, сол и черен пипер
3. Домат. Доматено пюре (1/2 чаша), 100 мл зехтин, 1 с.л. балсамов оцет, сол и черен пипер (на вкус), 1 ч.л. захар и червен пипер.
4. Горчица. 3 с.л. горчица, 10 с.л. л. соев сос, 100 мл зехтин, 2 с.л. захар или мед. Към тази смес добавете сол и черен пипер, накълцани билки и чесън.
5. Ябълков оцет. Основата е растително масло (100 мл) и ябълков оцет (5 супени лъжици), 1 с.л. сол и захар, 1 ч.л. мащерка и черен пипер.