Отидете към основна версия

8 428 26

Тайната атомна катастрофа на Съветския съюз (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • ссср-
  • атомна централа-
  • катастрофа-
  • взрив

Това е най-голямата атомна катастрофа за съюза преди Чернобил

Снимки: Shutterstock

Град Озерск е основан през 1946 г., скрит дълбоко във вътрешността на Русия от източната страна на Уралските планини, охраняван с ограда от бодлива тел и представляващ руската версия на Забранения град. В кратката история на своето съществуване е наричан Град №40 и е изолиран от външния свят. За него знаят само най-висшите функционери на комунистическия режим. Жителите на Озерск никога не са фигурирали в официалните държавни документи и градът не съществува на картите. От самото му основаване, Сталиновият режим поверява на този град най-важната роля в СССР - родното място на съветската ядрена програма.

На брега на река Иртиш, в пълна тайна е построена атомната електроцентрала "Маяк“, с куп помощни сгради към нея. Така е създаден град, в които са преселени работници и изтъкнати държавни ръководители, за да създадат атомна бомба. Градът е толкова таен, че неговите жители нямат право да го напускат през първите осем години, нито да пишат писма или да поддържат каквито и да било контакти с останалия свят, разказва "Труд".



Дълго време територията около централата е заличена от картата на съюза като несъществуваща. Днес се знае, че поради една или друга причина на територията на бившия Съветски съюз има множество такива градове призраци, неудобно носещи свидетелства за това колко антихуманна може да политиката на една сила, опитваща се да забрави значението на думата "личност".

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.

Свързани новини