26 Февруари, 2021 13:54 8 400 26

Тайната атомна катастрофа на Съветския съюз (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • ссср-
  • атомна централа-
  • катастрофа-
  • взрив

Това е най-голямата атомна катастрофа за съюза преди Чернобил

Тайната атомна катастрофа на Съветския съюз (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Град Озерск е основан през 1946 г., скрит дълбоко във вътрешността на Русия от източната страна на Уралските планини, охраняван с ограда от бодлива тел и представляващ руската версия на Забранения град. В кратката история на своето съществуване е наричан Град №40 и е изолиран от външния свят. За него знаят само най-висшите функционери на комунистическия режим. Жителите на Озерск никога не са фигурирали в официалните държавни документи и градът не съществува на картите. От самото му основаване, Сталиновият режим поверява на този град най-важната роля в СССР - родното място на съветската ядрена програма.

На брега на река Иртиш, в пълна тайна е построена атомната електроцентрала "Маяк“, с куп помощни сгради към нея. Така е създаден град, в които са преселени работници и изтъкнати държавни ръководители, за да създадат атомна бомба. Градът е толкова таен, че неговите жители нямат право да го напускат през първите осем години, нито да пишат писма или да поддържат каквито и да било контакти с останалия свят, разказва "Труд".



Но за разлика от обеднялата и разорена държава, на жителите в Озерск не им липсва абсолютно нищо. Градът е добре устроен, заобиколен от езера и планини. Докато останалата част от народа има определена дневна дажба с храна, в Озерск всичко е в изобилие – храна, дрехи и всякакви луксозни неща, за които другите само мечтаят. Грижат се добре за здравето им, имат трайна финансова стабилност и богата културна и развлекателна активност.

В очите на режима, както и в техните собствени, те са "ядреният щит и спасителите на света“ и всеки извън границите на град №40 е потенциален враг. Но въпреки това хората там плащат голяма цена. На първо място е тяхната пълна изолираност и забраната да говорят за своята дейност. Снимките вътре в града са строго забранени, защото там е скрит целия резерв от атомни материали на Русия.

Друга, още по-голяма цена, която гражданите на забранения град плащат, е тяхното нарушено здраве. Съветските служители и техните последователи в продължение на десетилетия крият нивото на радиация, на която са изложени жителите на града. От неговото основаване, хората живеят в непосредствена близост до атомна централа, в резултата на което започват да се разболяват от тежки болести и да умират в края на 40-те години на миналия век.

През цялото време на съществуването ѝ, в централата непрестанно се случват различни инциденти, най-страшният от който настъпва през 1957 г. Това е най-голямото атомно бедствие, случило се преди Чернобил. Поради лошо съхранение на материалите, се получава експлозия на радиоактивни отпадъци, при която се изпускат над 80 тона високо радиоактивен материал във въздуха. Макар и на по-малка площ, замърсяването е много по-силно от това в Чернобил, а замърсената територия се простира на 20 000 кв.км. и е наречена EURT – EAST URAL RADIOACTIVE TRACE. Местните жители са в неведение за последствията от случилото се - не са предписани никакви предпазни мерки и само няколко дена след инцидента хората са изпратени на полето да вършат своята сезонна работа.

Тайната атомна катастрофа на Съветския съюз (ВИДЕО+СНИМКИ)



Тъй като завод "Маяк" работи в сферата на ядрената индустрия, се счита едва ли не за ясно, че информация за случващото се не може да се оповестява. От друга страна държавата измисля документ, който повече психологически отколкото юридически обрича хората на мълчание - който се евакуира, подписва декларация, с която се задължава да не разказва за случващото се в следващите 25 години. Не е ясно какви са санкциите, но навярно интуитивният страх от съветската машина е този, който по-силно от всички писани и неписани норми, превръща хората в неми жертви.

Не е ясно колко работници и жители на града губят живота си в това бедствие, но властите изселват около 10 000 човека от замърсената зона и над 20 общини. Не трябва да забравяме и за дълготрайното замърсяване на природата. Според изследвания, електроцентралата "Маяк“ изхвърля в продължение на 4 десетилетия в съседните реки и езера 4 пъти повече радиоактивни отпадъци, отколкото катастрофата в Чернобил. Пример за това е езерото Карачай, познато като "Езерото на смъртта“ или "Плутониевото езеро“, в което концентрацията на радиоактивни отпадъци е няколко пъти по-голяма от тази в Чернобил.



Дълго време територията около централата е заличена от картата на съюза като несъществуваща. Днес се знае, че поради една или друга причина на територията на бившия Съветски съюз има множество такива градове призраци, неудобно носещи свидетелства за това колко антихуманна може да политиката на една сила, опитваща се да забрави значението на думата "личност".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Кокич

    63 32 Отговор
    То целия СССР беше катастрофа...

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Така ли

    34 29 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Кокич":

    я тогава посочи една държава от него която да е прокопсала след разпада му.

    Коментиран от #6, #11, #12, #15, #18, #26

  • 3 !!!?

    16 10 Отговор
    Их там неть !!!?
  • 4 Реалист

    32 10 Отговор
    Ето една от малките западни аварии с 11 тона уран :

    На 10 октомври 1957 г. в Уиндксейл, Великобритания, става голяма авария на един от двата реактора за производство на оръжеен плутоний. Заради допусната експлоатационна грешка, температурата на горивото в реактора се увеличава рязко, довеждайки до пожар в активната зона, продължил 4 дни.

    Повредени са 150 технологични канала, което довело след себе си до изхвърлянето на радионуклиди. Общо изгарят към 11 т. уран.


    В резултат са замърсени са обширни области от Англия и Ирландия, а радиоактивният облак достига Белгия, Дания, Германия, Норвегия.

    Коментиран от #5, #14

  • 5 Реалист

    7 24 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Евалла на кралицата , Евалла на ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
  • 6 !!!?

    31 20 Отговор

    До коментар #2 от "Така ли":

    Вижда се, че яко си ваксиниран със съветски нуклеиди...СССР'то и атома се разпада, ама русофила НЕ !!!?

    Коментиран от #21

  • 7 Реалист

    24 7 Отговор
    Ето и от демократичните щати :

    В енергетика на САЩ е аварията в АЕЦ Тримейл Айлънд - щата Пенсилвания, случил се на 28 март 1979 г. В резултат на серия пробиви в оборудването и груби грешки от страна на операторите, във втория енергоблок на АЕЦ-а настъпва топене на 53% от активната зона на реактора.

    В атмосферата попадат инертните радиоактивни газове - ксенон и йод. Освен това в р. Сукуахана се изтичат 185 куб. м слаба радиоактивна вода.

    От района, под радиационно влияние, са евакуирани 200 хил. човека.

    Коментиран от #9

  • 8 Не само сесесере е катастрофа

    25 24 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Кокич":

    Днешната кочина русия, която някои наричат Нигерия със сняг, а други - суровинния придатък на цивилизацията, е пълна катастрофа.
  • 9 Анализаттор

    16 19 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Шш-шт ! Но янките са ни другари ни в нато ! В пазарно-либерално - демократичния ни института казаха да плюем по Русия за да дават мандати на синята ни мафия !
  • 10 Stéphanie 🎲

    10 11 Отговор
    Браво на Събинка за инфото ФАКТ е,там винаги се случва нещо ,за повечето им катастрофи СВЕТА няма и халХабер .Такива са и трябва със закон да им се забрани всички опасни дейности то това тяхното 🤖 старо поколение марси🛸🥴анци не знам от коя планета са дошли 🪐 ?.Може и терията на Дарвин за тях да е валидна 🦧.Русофилите няма да закъснеят със хиляди оправдания колко им е влика държавата и колко са напреднали с технологията 🤣🥴Сигурна съм и как целият свят умишлено видиТЕ ли пишат такива неща .....

    Коментиран от #23

  • 11 Д. Петров

    19 16 Отговор

    До коментар #2 от "Така ли":

    Я посочи една държава, полазена от рушляк и прокопсала!?

    Коментиран от #13

  • 12 Ей така

    9 16 Отговор

    До коментар #2 от "Така ли":

    Без да се бявя , на първо четене - Литва,Латвия и Естония ! Това достатъчни ли са ти ???

    Коментиран от #17

  • 13 патриота

    24 16 Отговор

    До коментар #11 от "Д. Петров":

    Няма такава държава и няма и да има.Старите хора казваха едно време.
    - От където е минал руски ботуш,трева не никне.
    Прави са били старите хора.Ние още не можем да се оправим , а минаха толкова много години от съветската окупация.
  • 14 Д. Петров

    10 15 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    " 11 т. уран"? Какво е т.? Да не е тикви бе, кратунко! Я се образовай, колко е критичната маса! И да лъжеш като хората, не можеш!
  • 15 Ми жужето прави всичко така че

    11 12 Отговор

    До коментар #2 от "Така ли":

    Никоя страна да не прокопса и всички да са зле като ватниците😂😂😂😂
  • 16 Голяма държава

    9 8 Отговор
    С много тайни и забрани, които самия техен народ не ги знае всичките.....!
  • 17 Д. Петров

    16 11 Отговор

    До коментар #12 от "Ей така":

    Грешен отговор! Единствено ГДР и то благодарение на сливането с нормална държава!
  • 18 Ннн

    14 9 Отговор

    До коментар #2 от "Така ли":

    Според самите руски изследвания с изключение на украйна всички републики имат по-голям стопански растеж от бившия ссср и от сегашна русия! На практика няма губещи от разпада на ссср!
    А особено прокопсали са прибалтийските републики, туркменистан и азербейджан, а казахстан е 6-та държава по големина в света с огромни залежи на всичко и в момента там се бият западняци и китайци кой ще ги прикотка повече! За да се разпадне толкова светкавично империя като ссср това означава че разпада е започнал много по-рано или че има грешка в самата структура!
  • 19 Чичо Тони

    11 5 Отговор
    "Забранения град" е територията на дворцовия комплекс на китайските императори в Пекин. Единствената руска версия на този дворцов комплекс може да бъде Кремъл в Москва. Другото са нелепи сравнения или незнание що е то "Забранения град".
  • 20 асдаа

    7 1 Отговор
    От няколко години това езеро не съществува.
    Направиха му бетонен саркофаг и отгоре щяха да садят дървета но не знам дали това се е случило.

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Great

    5 1 Отговор
    Явна е катастрофата отдавна
  • 23 Какво

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Stéphanie 🎲":

    Теорията на Дарвин, отдавна не е теория, а научно доказан факт

    Коментиран от #25

  • 24 Допълнение

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "асдаа":

    Езерото Карачай е разположено в близост с предприятието на държавната корпорация „Росатом“ „Производственное объединение „Маяк“.

    Навремето в Карачай са се изливали течните РАО от промишленото производство на оръжеен плутоний в “Маяк”. Вследствие на това активността на радиоактивните вещества (предимно Cs137и Sr90), натрупани в езерото, според разчетите на специалистите, превишава почти 2,5 пъти, тази на изхвърлянията в околната среда след аварията на Чернобилската АЕЦ. Самото езеро се превърна в символ на проблемите, свързано с “ядреното наследство” в РФ.

    Дейностите по консервацията на Карачай са започнали в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Към средата на 80-те години е отработена уникална технология за засипване на водоема с използване на кухи бетонни блокове. Последният етап по засипването на Карачай е извършван в рамките на федералната целева програма “Осигуряване на ядрената и радиационна безопасност през 2008 година и в периода до 2015 година” (ФЦП ЯРБ-1), кято завършва през тази година.

    Разбирай 2015 година е засипан последния участък
  • 25 Stéphanie 🎲

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Какво":

    Да бе да 😂  една недоказана теория досега, за произхода на човека, лансирана от Дарвин .Сигурно си руснак 😉както съм писала в първия коментар и вярваш във "Бог" е сурогат - човешка измислица, с която сме запълвали дупките в знанията си във времето, когато още не сме имали наука. Но днес имаме наука и "бог" е вече ненужен.

    А ненужните неща следва да бъдат изхвърлени на боклука, където им е мястото!милият старец с бялата брада имал необходимост да създава повече от 10 000 различни вида само от кърлежи - толкова излишно разнообразие, наред с разни други паразити, не му ли стигат 3-4, ама интелигентно направени? Що има толкоз мно`о кърлежи, пък толкоз малко райски птици? Един интелигентен мозък с артистичен вкус не би объркал мярката.
    Или пък въпросът за преходната форма го е вълнувал повече от крайните форми, или нещо не му се е получавало достатъчно интелигентно?
  • 26 Коментар

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така ли":

    Чехия, Полша, Хърватия, Източна Германия и д-р са ок