Торта, шоколадов сладолед или засукан гурме десерт - няма как да не бъдат одобрени от всеки ценител на сладките изкушения. Истинско блаженство и грандиозен финал на всяко хранене, десертът е нещо, което трудно се пропуска.
За някои държави обаче, стандартните вкусове не важат и те залагат на странни комбинации и вкусове. Ето някои от най-смелите предложения:
Тавук гогсю /Tavuk gogsu/
Традиционен млечен пудинг, който е познат още на османските султани, а днес се счита за запазен кулинарен подпис на Турция. Парченца пилешко месо, най-често пилешки гърди, се смесват с оризово брашно, мляко, захар и канела. Крайният резултат е десерт с месо - определено странна комбинация.
Цендол /Cendol/
Десертите могат да са изключително красиви, но не и когато са приготвени от малайзийските готвачи. Наподобяващите на желирани червеи зелени неща са комбинация от желирани нудълс, зелена готварска боя, натрошен лед и червен боб, известен сред местните като цендол.