Отидете към основна версия

6 744 27

10 причини да ставате по-рано

  • сутрин-
  • ранно ставане-
  • събуждане-
  • ползи-
  • полезно-
  • рано сутрин

Ползите от ранното ставане

Снимка: Shutterstock

Любопитно е как хората се разделят на ранобудни и поспаливи типове личности или така наречените „чучулиги“ и „сови“. Това разделение всъщност говори много за човека. За совите ранното ставане е истинско мъчение, но то определено има многобройни ползи.

Ето и най-важните сред тях. Защо е полезно да започнете да ставате рано?

1. Имате повече време за себе си.

Когато си легнете късно и станете късно, по-голямата част от деня вече е преминала. Така не ви остава достатъчно време да се справите с всички ангажименти през деня, а и да ви остане свободно време за вас самите. Ако ставате по-рано ще имате повече време да структурирате деня си, така че да вземете всичко от светлата част на денонощието.

2. Повече време за физическа активност.

Когато станете рано ще ви е по-лесно да се събудите, да тренирате, да изпиете кафето си на спокойствие, без да бързате преди работа.

3. По-малко време в задръстване.

Трафикът сутрин е ужасен. Той може да ви забави и да развали всичките ви планове още от сутринта. Ако станете по-рано и тръгнете по-рано, това ще ви спести време и нерви.

4. Повече време за приключване на ангажиментите.

Когато правите нещата не в последния момент, а си оставяте повече време, това намалява стреса и ви прави по-продуктивни. Може да се случи, ако ставате рано и започвате деня си преди всички.

5. По-добър сън.

Много хора се страхуват от ранното ставане, защото го свързват с по-малко сън. Това не е така. Условието да получавате нужната доза сън е и да си легнете по-рано. Това е естественият механизъм, по който тялото ни всъщност работа. С времето ще свикнете и ще се убедите колко бодри ще се чувствате, ако си лягате по-рано и ставате по-рано.

6. По-добро настроение.

Ранното ставане подобрява настроението, защото стресът в тялото намалява. Отслабената имунна система, високото кръвно налягане, влошените механизми на съня са само част от факторите, които влияят на нервната система и настроението. Когато си изградите навик за редовно ставане рано, настроението ще се подобри.

7. Здрава кожа.

Нередовният режим на сън може да се отрази и на кожата. Възможно е влошаването на състоянието ѝ, акнето, появата на фини линии и бръчки, повяхването да се дължат на лошия режим на сън. Изграждането на структурирана рутина на ранно лягане и ставане може да подобри състоянието на кожата, благодарение на здравословното протичане на редица процеси и намаляване на стреса, което се отразява и върху кожата.

8. Намаляване на тъмните кръгове.

Когато си лягате рано и ставате рано, това се отразява благотворно на кожата, особено около очите, където е най-тънка и деликатна. Спането до късно и късното лягане често водят до тъмни кръгове и изморен вид на кожата.

9. Повече време за здравословна закуска.

Закуската е най-важното хранене за деня. Пълноценната закуска стимулира метаболизма и допринася за всички важни процеси в организма, както и за достатъчните нива на енергия през целия ден. Ако ставате рано ще имате повече време за полезна закуска, ако досега сте я пропускали заради бързането за работа.

10. По-добра концентрация.

Ранното ставане дава възможност за по-пълноценно събуждане. То намалява стреса, тъй като ви дава достатъчно време да се концентрирате и да активирате организма си за предстоящия ден. По този начин концентрацията се подобрява, а с нея и продуктивността ви през деня.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.

Свързани новини