Last news in Fakti

16 Юли, 2021 18:54 6 686 27

10 причини да ставате по-рано

  • сутрин-
  • ранно ставане-
  • събуждане-
  • ползи-
  • полезно-
  • рано сутрин

Ползите от ранното ставане

10 причини да ставате по-рано - 1
Снимка: Shutterstock

Любопитно е как хората се разделят на ранобудни и поспаливи типове личности или така наречените „чучулиги“ и „сови“. Това разделение всъщност говори много за човека. За совите ранното ставане е истинско мъчение, но то определено има многобройни ползи.

Ето и най-важните сред тях. Защо е полезно да започнете да ставате рано?

1. Имате повече време за себе си.

Когато си легнете късно и станете късно, по-голямата част от деня вече е преминала. Така не ви остава достатъчно време да се справите с всички ангажименти през деня, а и да ви остане свободно време за вас самите. Ако ставате по-рано ще имате повече време да структурирате деня си, така че да вземете всичко от светлата част на денонощието.

2. Повече време за физическа активност.

Когато станете рано ще ви е по-лесно да се събудите, да тренирате, да изпиете кафето си на спокойствие, без да бързате преди работа.

3. По-малко време в задръстване.

Трафикът сутрин е ужасен. Той може да ви забави и да развали всичките ви планове още от сутринта. Ако станете по-рано и тръгнете по-рано, това ще ви спести време и нерви.

4. Повече време за приключване на ангажиментите.

Когато правите нещата не в последния момент, а си оставяте повече време, това намалява стреса и ви прави по-продуктивни. Може да се случи, ако ставате рано и започвате деня си преди всички.

5. По-добър сън.

Много хора се страхуват от ранното ставане, защото го свързват с по-малко сън. Това не е така. Условието да получавате нужната доза сън е и да си легнете по-рано. Това е естественият механизъм, по който тялото ни всъщност работа. С времето ще свикнете и ще се убедите колко бодри ще се чувствате, ако си лягате по-рано и ставате по-рано.

6. По-добро настроение.

Ранното ставане подобрява настроението, защото стресът в тялото намалява. Отслабената имунна система, високото кръвно налягане, влошените механизми на съня са само част от факторите, които влияят на нервната система и настроението. Когато си изградите навик за редовно ставане рано, настроението ще се подобри.

7. Здрава кожа.

Нередовният режим на сън може да се отрази и на кожата. Възможно е влошаването на състоянието ѝ, акнето, появата на фини линии и бръчки, повяхването да се дължат на лошия режим на сън. Изграждането на структурирана рутина на ранно лягане и ставане може да подобри състоянието на кожата, благодарение на здравословното протичане на редица процеси и намаляване на стреса, което се отразява и върху кожата.

8. Намаляване на тъмните кръгове.

Когато си лягате рано и ставате рано, това се отразява благотворно на кожата, особено около очите, където е най-тънка и деликатна. Спането до късно и късното лягане често водят до тъмни кръгове и изморен вид на кожата.

9. Повече време за здравословна закуска.

Закуската е най-важното хранене за деня. Пълноценната закуска стимулира метаболизма и допринася за всички важни процеси в организма, както и за достатъчните нива на енергия през целия ден. Ако ставате рано ще имате повече време за полезна закуска, ако досега сте я пропускали заради бързането за работа.

10. По-добра концентрация.

Ранното ставане дава възможност за по-пълноценно събуждане. То намалява стреса, тъй като ви дава достатъчно време да се концентрирате и да активирате организма си за предстоящия ден. По този начин концентрацията се подобрява, а с нея и продуктивността ви през деня.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На 50

    8 6 Отговор
    Всичко е Вярно с изключение на закуската, тя прави човек ленив.... , от 35 г лягам до 23ч. ставам в 6-6,30ч и съм ок. Само в казармата ставахме мисля че около 5ч

    Коментиран от #8, #11

  • 2 Няколко

    13 1 Отговор
    причини да ставате, когато ви се става: организмът знае от какво се нуждае и съответно ви се отблагодарява. Сутрешна паника– душ,пиене на вода с нещо си, правилната закуска и т.н. – още в началото на деня изчерпват физическите, психическите и емоцонални сили. Нищо лошо, ако сте на село и се събудите с първи петли, но нищо лошо и ако просто днес ви се мързелува. Важното е какво(като качество( и колко(количество работа, ангажименти) може да свършите, за да сте в хармония с душата и тялото си. Всичко ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е външна намеса и не носи положителен ефект.
  • 3 ЕВРО НЮЗ

    4 4 Отговор
    Всичките изброени ползи са комерсиални. А чисто природната пола е доказана от живота на монасите в китайските манастири. Човек трябва да става с изгрева на слънцето и се прибира със залеза. Слънцето е носител на енергия която ни зарежда. Даже храната консумирана след залеза е вредна за здравето ни

    Коментиран от #4

  • 4 Няколко

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЕВРО НЮЗ":

    Монасите в китайските манастири живеят в Китай и чисто антропологично не могат да бъдат еталон за цялото човечество. Има резон в практиките им, както и в храната, която консумират, но по принцип е доказано, че човек трябва да се храни с това, което се отглежда на територията в която се е родил и живее. Писна ми от спелта, чия, пекан, спирулина и др. под., по които луднаха (безрезултатно разбира се) много хора в България, а забравиха че има лук, чесън праз, червено цвекло, мед, сезонни плодове и зеленчуци и каквото друго се сетиш, което е подходящо за здравословното хранене и баланса на организма

    Коментиран от #6

  • 5 Механик

    4 0 Отговор
    "тот кто рано встает тому бог подает"- стара, руска поговорка.
    Само дето е писана за времната, когато хората са яли и пили истински неща и поради тази прична организмите им са се възстановявали бързо.

    Коментиран от #9

  • 6 Механик

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Няколко":

    Без а дъм диетолог, смея да твърдя, че Вашето мнение е точно и правдиво.
    Системното ядене на назнайно какво, води до стрес в организмът, който е приучен и генетически настроен да яде това, което са яли предшествениците му.
    Да похапнеш нещо екзотично си е интересно, приятно, че дори и вкусно. Но Да замениш това с което си отраснал с нещо намквоси, е шамар за организма.
  • 7 dfu

    9 0 Отговор
    To хубаво да ставаш рано, но трябва и рано да легнеш. А в града е шумно до късно от всякакви звуци улиците или съседи. Единственото хубаво на ковид е, че почти спряха думканията от заведения и повечето хора не излизат. Но много паразитни шумове си остават и трябва държавата да се заеме с тях, защото влошават живота на и работоспособността на хората.

    Коментиран от #10

  • 8 Фершел

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "На 50":

    Ставал си ама в 6 бе пейзан,ако си ходил щото на педигрипал мязаш тях не ги вземаха

    Коментиран от #12, #14, #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Съчувствам ви

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "dfu":

    Аз живея на село... Не, че тук отсрещната махала не надуват музиката но като им теглим поедна се спират.. друго е селото ,сядаш под асмата и кеф няма напиване и наяждане :)

    Коментиран от #24

  • 11 Шано

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "На 50":

    На 50
    От 35лягаш рано ходил в казармата как става тая май си хомо Неси бил войник въртел си дудуци на оградата

    Коментиран от #13, #15, #18

  • 12 На 50

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Фершел":

    Браво, не можеш да държиш много, на 100 грама фъфлиш.. Ела виж аз изпивам сам бутилка уйски всяка вечер и никога не съм се напивал П. Ко поръ*ена... Поздрави на Сетрати, мака ти, леляти те знаят защо! Пиянка

    Коментиран от #17

  • 13 Питай мака си

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Шано":

    Като съм те правил спрматозоида си удари главата в п та и да ва И. У пиянките хи хи
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "На 50":

    Кога си видял уиски ти бе цървулан че и бутилка сигурно ракия пърцуца в бутилка от уиски а пейзан

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Ооо Мин*жо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Шано":

    Как са ма П. ко.. Оклуци
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ооо Мин*жо

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Експерт":

    Обърши си устата че текът човечета от Х. Ми хи хи хи
  • 21 Етнолог

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Перо":

    Помак е тоа май

    Коментиран от #23

  • 22 Помак

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Перо":

    Обърши си устата казах че текът човечета от Х. ми П. ко
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Съпричастен

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Съчувствам ви":

    Аз съм от град, но разлика няма– тези от махалата са " гласоп/р/ одаватели, та никой не ги бара. Вярно е– все работоспособно барабар с челядта е по Юропата и се прибират само около Гергьовден и Коледа за месец време, но тогава няма ни ден , ни нощ.
  • 25 асдаа

    4 0 Отговор
    Няма нищо по-хубаво от това да се излежаваш до към 9-9:30 че и до 10 часа. Практикувам го вече 10-тина години и се чувствам много добре. За ставането рано - ставаш рано за да бачкаш повече и да си легнеш пребит рано защото утре пак си на бачкане. Не мерси. Той и Б.Б. казваше "работа, работа, работа" ма шъ ма фане за ...
  • 26 Хермес

    1 0 Отговор
    Ех, колко е хубаво да мързелуваш до един младеш, по добре от баба....!
  • 27 Министър без, портфейл..!

    3 0 Отговор
    Бих казал, по хубаво няма да си един млад, здрав организъм, който става. рано, набързо прави всичките сутрешни процедури и се запътва за работа, преминавайки през парк, слушайки чуруликането на птичките, и това го върши не с прословутата кола а пеш или с градски транспорт защото и това е едно полезно движение, да гониш. всеки ден автобус за работа, удоволствие, казвал съм го това и мога да го повтарям много пъти,, а през почивните дни, който има с приятен, не лицемерен човек до себе си , може да си позволиш. и това.....приятно излежаване или мързелуване..!