Необходими продукти за 1 литър:
кайсии - 3 кг
вода - 2. 5 литра
захар - 0.9 кг
ром - 3 чаени лъжички или по половин чаена лъжичка в буркан.
Начин на приготвяне:
Измивате добре кайсиите за компота под течаща вода.
Ако искате да я премахнете ципата, направете това:
Поставяте на части от измитите плодове в гевгир и оставяте в продължение на 3 минути в тенджера с вряща вода.
След като се бланшират, потапяте в студена вода и отстранявате кожата.
Кайсиите нарязвате на половина и изваждате костилките.
Измивате си бурканите и нареждате кайсиите.
В дълбок съд изспивате захарта, водата и оставяте да се вари.
Готовият сироп изсипвате в бурканите при кайсиите.
Добавяте рома също във всеки буркан.
Запечатвате с капачки и стерилизирате компотите за 10 минути.
След като извадите, обръщате бурканите с капачките надолу, докато изстинат всички, пише gotvach.bg.