Рецепта на деня: Парени чушки в буркан

14 Август, 2025 10:05 17 202 6

  • парени чушки-
  • буркан-
  • зимнина-
  • туршия

Рецепта от старите тефтери

Рецепта на деня: Парени чушки в буркан - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 6 килограма червени чушки;
  • 300 грама сол;
  • 3 литра винен оцет;
  • 1 литър вода;
  • 500 милилитра олио;
  • 15 грама дафинов лист;
  • 15 грама зърна бахар;
  • 15 грама черен пипер на зърна;
  • 5 супени лъжици захар или мед;
  • чесън по желание.

Начин на приготвяне:

Измийте чушките и премахнете дръжките и семките. В подходящ съд поставете 1 литър вода и 3 литра оцет. Поставете на котлона и щом заври, добавете подправките, солта, захарта (меда) и олиото. Разбъркайте и добавете част от чушките. Дръжте за 1-2 минути и извадете. Оставете зеленчуците да се охладят напълно. Повторете с останалите чушки. Свалете маринатата и оставете да се охлади.

След това напълнете чушките в буркани. По желание можете да добавите скилидки чесън. Долейте всеки буркан със студената марината. Затворете и стерилизирайте за 5 минути след завиране на водата, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 60 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям

    14 6 Отговор
    киселоч ще стане с 3 литра оцет !

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Малък

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Голям":

    Коя туршия не е кисела? Пишеш глупости!
  • 4 гола вода

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Голям":

    Това е най-хубавата туршия. Идеята е да стане сладко кисела. А най-добрия зарзават за тази рецепта са камбите!
  • 5 пишман химик

    5 3 Отговор
    Защо трябва да завирам 4.5 литра марината, след като в буркана тя така и така ще ври с чушките немалко време?
    Режа чушките по дължина на две, изкарвам семките, оставям ги на слънце за 2 часа да омекнат, след това режа на квадрати 4х4 см и тъпча в буркана. Заливам, стерилизирам и си пия биричка.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.