Рецепта на деня: Пълнено свинско руло със сини сливи

7 Август, 2025 10:05 1 416 6

  • пълнено-
  • свинско руло-
  • сини сливи-
  • ябълка-
  • ром-
  • какво да сготвя

Апетитно ястие, подходящо и за гости

Рецепта на деня: Пълнено свинско руло със сини сливи - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • свинско филе - 600 г;
  • сушени сини сливи - 100 г;
  • ябълка - 1 бр.;
  • ром - 120 мл;
  • сол и млян черен пипер на вкус;
  • масло - 50 г;
  • олио (зехтин) - 2-3 с. л.;
  • бульон - 1 ч. ч. от кубче;
  • нишесте - 2 с. л.;
  • сметана (готварска или заквасена).

Начин на приготвяне:

Разрежете филето по дължина и го начукайте с чукче за месо. Сините сливи накиснете в рома, извадете костилките и нарежете сливите на ивички.
Обелете ябълката, нарежете я на тънки резенчета и ги полейте с рома, в който са киснали сливите.
Натрийте филето със сол и пипер отвън и отвътре и по дължина в средата му наредете сливите, отцедените ябълки и бучици масло.
Навийте на стегнато руло и го привържете с конец. Полученото руло изпържете от всички страни в загрятото олио.
Сипете бульона и го оставете на тих огън да къкри до омекване на месото. При необходимост доливайте по малко бульон.
Извадете рулото, а в соса от тавичката сипете разтвореното в малко студена вода нишесте. Разбъркайте, подправете на вкус и прибавете сметаната. Оставете я за 1-2 минути на тих огън.
Освободете рулото от конеца и полейте с получения сос. Поднесете с картофено пюре или задушен в масло ориз, пише struma.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    8 10 Отговор
    Месо с ябълки и сини сливи - извратено !

    Коментиран от #5

  • 2 Една жена

    10 1 Отговор
    Изглежда апетитно. Но аз готвя не свинско, а телешко със сини сливи - класика в жанра! )
  • 3 Копанар от Козлодуй

    1 7 Отговор
    Мен всяка вечер ме пълнят там на дувара бай Амет чобанина и Мюмюн козаря и Стамат магаренцето, Иван нересчето, Данчо пръченцето, Стоян папурчето и 40-римляни от Лом.Ø60ми стана галъбарника ми..

    Коментиран от #4

  • 4 ......па

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Копанар от Козлодуй":

    Когато човек е простафел и живее само непрекъснато да го натрапва време му е да посети психиатър.Иди бе,може да ти помогне.Не се мъчи.
  • 5 Русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Ял съм агнешко със сини сливи и мога да кажа, че беше прекрасно. В първият момент реагирах като теб, но се престраших и си го поръчах. Беше то, някога, преди 10 г, когато ресторантът на Речна гара работеше.
    Ял съм и телешко с праскови - уникално е. По-хубаво и от агнешкото със сливите. Правеха го на Ла Страда, която беше с два обекта. По-красивият, декориран в бароков стил до най-малкият детайл, беше на последният етаж на МОЛа, но за съжаление отдавна го затвориха. Остана вторият обект, на центъра.

    Коментиран от #6

  • 6 Пич

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Русенец":

    Няма да споря защото храната е въпрос на личен вкус ! Всичко което не харесвам съм опитал поне няколко пъти на различни места , за да елиминирам фактора лош готввач. Месо със зеленчуци да , месо с плодове не !