Необходими продукти:
- свинско филе - 600 г;
- сушени сини сливи - 100 г;
- ябълка - 1 бр.;
- ром - 120 мл;
- сол и млян черен пипер на вкус;
- масло - 50 г;
- олио (зехтин) - 2-3 с. л.;
- бульон - 1 ч. ч. от кубче;
- нишесте - 2 с. л.;
- сметана (готварска или заквасена).
Начин на приготвяне:
Разрежете филето по дължина и го начукайте с чукче за месо. Сините сливи накиснете в рома, извадете костилките и нарежете сливите на ивички.
Обелете ябълката, нарежете я на тънки резенчета и ги полейте с рома, в който са киснали сливите.
Натрийте филето със сол и пипер отвън и отвътре и по дължина в средата му наредете сливите, отцедените ябълки и бучици масло.
Навийте на стегнато руло и го привържете с конец. Полученото руло изпържете от всички страни в загрятото олио.
Сипете бульона и го оставете на тих огън да къкри до омекване на месото. При необходимост доливайте по малко бульон.
Извадете рулото, а в соса от тавичката сипете разтвореното в малко студена вода нишесте. Разбъркайте, подправете на вкус и прибавете сметаната. Оставете я за 1-2 минути на тих огън.
Освободете рулото от конеца и полейте с получения сос. Поднесете с картофено пюре или задушен в масло ориз, пише struma.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пич
Коментиран от #5
10:08 07.08.2025
2 Една жена
10:20 07.08.2025
3 Копанар от Козлодуй
Коментиран от #4
10:26 07.08.2025
4 ......па
До коментар #3 от "Копанар от Козлодуй":
Когато човек е простафел и живее само непрекъснато да го натрапва време му е да посети психиатър.Иди бе,може да ти помогне.Не се мъчи.12:57 07.08.2025
5 Русенец
До коментар #1 от "Пич":
Ял съм агнешко със сини сливи и мога да кажа, че беше прекрасно. В първият момент реагирах като теб, но се престраших и си го поръчах. Беше то, някога, преди 10 г, когато ресторантът на Речна гара работеше.Ял съм и телешко с праскови - уникално е. По-хубаво и от агнешкото със сливите. Правеха го на Ла Страда, която беше с два обекта. По-красивият, декориран в бароков стил до най-малкият детайл, беше на последният етаж на МОЛа, но за съжаление отдавна го затвориха. Остана вторият обект, на центъра.
Коментиран от #6
13:06 07.08.2025
6 Пич
До коментар #5 от "Русенец":
Няма да споря защото храната е въпрос на личен вкус ! Всичко което не харесвам съм опитал поне няколко пъти на различни места , за да елиминирам фактора лош готввач. Месо със зеленчуци да , месо с плодове не !14:19 07.08.2025