Отидете към основна версия

3 152 17

Как да преборим пърхота

  • коса-
  • пърхот-
  • полезни съвети-
  • проблемен скалп

Няколко полезни съвета за справяне с проблема

Снимкa: Shutterstock

Пилинг на скалпа и неприятен сърбеж са основните симптоми на себорея. Преди наричахме това заболяване пърхот. Ексфолиращите люспи на кожата на раменете, както и общо влошаване на състоянието на скалпа, могат сериозно да развалят настроението на всеки.

Нека да разберем защо се появява пърхотът и достатъчно ли е да се отървете от шампоана за пърхот веднъж завинаги.

Най-честата причина за пърхота е повишаване на активността на гъбата Malassezia furfur върху скалпа. Активният растеж на гъбичките стимулира редица фактори, неблагоприятни за човешкото тяло.

Събрахме няколко полезни съвета, които да ви помогнат да се справите с пърхота.

1. Сменете храната си. Ние сме това, което ядем. Една проста и добре известна истина. Затова препоръчваме да започнете пътя към красивата коса с диета. Опитайте се да ядете повече пресни сезонни плодове и зеленчуци, млечни и ферментирали млечни продукти. Пийте много вода.

2. Шампоан против пърхот. Намерете ефективен шампоан против пърхот. Той трябва да бъде базиран на билкова отвара и екстракт от дъб, който помага за борба с пърхота и появата му отново. Препоръчително е да използвате шампоани против пърхот през средата на сезона, когато е най-вероятно той да се появи.

3. Грижете се за косата си внимателно. Избягвайте използването на метални или остри зъбни гребени, тъй като те могат да увредят скалпа. Опитайте се да измиете косата си с топла вода вместо с гореща. Не прекалявайте с боядисването, къдренето на косата, както и със сушенето с горещ сешоар.

4. Внимавайте с личната хигиена.Тъй като пърхотът е развитие на гъбички, то на първо място е необходимо да се ограничи разпространението му. За да направите това, препоръчително е от време на време да дезинфекцирате нещата в контакт с косата: гребени, спално бельо, кърпи и шапки.

5. Укрепвайте имунната си система! Както вече казахме, отслабналият имунитет е една от причините за появата на пърхот, тъй като тялото няма достатъчно сили за борба с гъбичките по скалпа. Занимавайте се с превенция на сезонните инфекции, лекувайте огнища на хронични заболявания, обръщайте внимание на спорта. Също така си струва да се откажете от лошите навици, като се опитате да избегнете стреса и психоемоционалния стрес колкото е възможно повече.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини