Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 14:15 3 113 17

Как да преборим пърхота

  • коса-
  • пърхот-
  • полезни съвети-
  • проблемен скалп

Няколко полезни съвета за справяне с проблема

Как да преборим пърхота - 1
Снимкa: Shutterstock

Пилинг на скалпа и неприятен сърбеж са основните симптоми на себорея. Преди наричахме това заболяване пърхот. Ексфолиращите люспи на кожата на раменете, както и общо влошаване на състоянието на скалпа, могат сериозно да развалят настроението на всеки.

Нека да разберем защо се появява пърхотът и достатъчно ли е да се отървете от шампоана за пърхот веднъж завинаги.

Най-честата причина за пърхота е повишаване на активността на гъбата Malassezia furfur върху скалпа. Активният растеж на гъбичките стимулира редица фактори, неблагоприятни за човешкото тяло.

Събрахме няколко полезни съвета, които да ви помогнат да се справите с пърхота.

1. Сменете храната си. Ние сме това, което ядем. Една проста и добре известна истина. Затова препоръчваме да започнете пътя към красивата коса с диета. Опитайте се да ядете повече пресни сезонни плодове и зеленчуци, млечни и ферментирали млечни продукти. Пийте много вода.

2. Шампоан против пърхот. Намерете ефективен шампоан против пърхот. Той трябва да бъде базиран на билкова отвара и екстракт от дъб, който помага за борба с пърхота и появата му отново. Препоръчително е да използвате шампоани против пърхот през средата на сезона, когато е най-вероятно той да се появи.

3. Грижете се за косата си внимателно. Избягвайте използването на метални или остри зъбни гребени, тъй като те могат да увредят скалпа. Опитайте се да измиете косата си с топла вода вместо с гореща. Не прекалявайте с боядисването, къдренето на косата, както и със сушенето с горещ сешоар.

4. Внимавайте с личната хигиена.Тъй като пърхотът е развитие на гъбички, то на първо място е необходимо да се ограничи разпространението му. За да направите това, препоръчително е от време на време да дезинфекцирате нещата в контакт с косата: гребени, спално бельо, кърпи и шапки.

5. Укрепвайте имунната си система! Както вече казахме, отслабналият имунитет е една от причините за появата на пърхот, тъй като тялото няма достатъчно сили за борба с гъбичките по скалпа. Занимавайте се с превенция на сезонните инфекции, лекувайте огнища на хронични заболявания, обръщайте внимание на спорта. Също така си струва да се откажете от лошите навици, като се опитате да избегнете стреса и психоемоционалния стрес колкото е възможно повече.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенкелер

    4 5 Отговор
    Ако не можете да го преборите, отдайте му се ;))
  • 2 mi6osp

    1 4 Отговор
    Чрез скалпиране.
  • 3 агент07

    8 4 Отговор
    Нема такова нещо като шампоан против пърхот! Една голема заблуда! Използвайте домашен ябълков оцет или сода бикарбонат!
  • 4 Сърп и чук

    6 6 Отговор
    Не е от гъбата, а от не добре функционираща храносмилателна система! Иначе, препаратите са важни! Преди години имах едно петно на картуната, откраднах един по скъп шампоан от лятната баня на саседа и петното изчезна още преди шампоана да свърши! А може и от спирането на алкохола и секса да беше - ба ли маа му!?
  • 5 Яяяяяяяя

    7 1 Отговор
    Проверен начин лично от мен и познати на които съм им казал...Навремето имаше един крем за бръснене"Каро" се казваше....След измиване на косата се плакнеш с него -няколко дни я правиш тази процедура...Вече 20-25 г. го нямам този проблем...Незнам дали сега го има това Каро-но който иска нека пробва...Дано инфото помогне на някой.

    Коментиран от #9

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 3 Отговор
    С всекидневно втриване на ябълков оцет!Може да си правите и спа процедури с орехови черупки,или листа!варите ги десет минути и с една кърпа на главата си правите парна баня.после слагате малко сода бикарбонат и с разтвора си вземате една вана.Содата се слага профилактично срещу изгаряне с йод,ако направите по концентриран разтвор!Тя намалява концентрацията на йод!Иде Зимата,а тя е за почивка на трудилия се през годината Човек!
  • 7 Анатомията на жребеца

    2 5 Отговор
    Много лесно, отивате при възрастен теляк, той ще ви свлече и кожата...!
  • 8 аож

    2 3 Отговор
    Низорал, в комбинация с добър противопърхотен шампоан.
  • 9 Сърп и чук

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Яяяяяяяя":

    Ти в нормален магазин не си ли влизал последните 15 години? Преди около седмица проверих - Каро класик, Топ тен, още някакъв, Евтерпа! Евтерпата бе за 1,55, останалите 1,70 - 1,80 - 100 грама. На Карото пише крем, на някои пише - паста за бръснене. Най рентабилно бе карото, с минимум количество - максимум пяна. И в магазин за 1 лев го има. Има си го, но дали качеството е същото?
  • 10 Само завистлив,

    4 2 Отговор
    Може да ти предложи скъпия и не вършещ работа, низорал, хедън шолдърс най добре за,,, гнусни,, врагове...!
  • 11 агент07

    3 2 Отговор
    Нема такова нещо като шампоан против пърхот! Една голема заблуда! Използвайте домашен ябълков оцет или сода бикарбонат!

    Коментиран от #16

  • 12 Селосело

    3 3 Отговор
    Срещу пърхут и косопад е полезно сутрин между 6 и 7 часа, за 2-3 минути да си търкате косата със стар вестник.
    Аз от рождение по това време си търкам дупето със стари вестници и до сега там не ми е падал косъм, камо ли да имам пърхут.
  • 13 Чук и Гек

    4 2 Отговор
    Когато през ден редувах крос
    с коремна преса, гири, лост
    и вечер лягах си навреме
    отървах се от това бреме!
    Плюскам ли като свиня
    пърхута ме връхлетя.
    Живейте здравословно, модно
    и се чувствайте удобно!
  • 14 Сиси Георгиева

    2 1 Отговор
    Дрън, дрън. Катранен сапун и последното изплакване с оцетена вода.
  • 15 Сиси Георгиева

    1 1 Отговор
    Дрън, дрън. Катранен сапун и последното изплакване с оцетена вода.
  • 16 Само помаци, селяни и роми

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "агент07":

    Използват това..... хахаха и пак. миришат лошо на дим, гной и мухъл....!
  • 17 Кика

    2 0 Отговор
    При мен нищо не помага 😭 ни оцет ни чесън. Ни низорал ни себорал. И със сода не става