Отидете към основна версия

10 630 47

Китайските тоалетни шокират европейците

  • тоалетна-
  • баня-
  • хигиена-
  • европа-
  • китай

Системата на лична хигиена на китайците значително се различава от познатото в Европа

Снимки: Shutterstock

Няма и капка съмнение, когато казваме, че личната хигиена е много важна за всеки човек, независимо дали си стои у дома или обикаля света. Но дори и да не е обикалял много, човек е наясно, че възможностите за грижата за личния тоалет по света могат да бъдат много различни, пише pochivka.blitz.bg.

Тази тема е доста деликатна, но пък и изключително интересна. А това също е и една от сферите, в които чужденците най-често преживяват здрав културен шок.

По всички тези причини е любопитно да се види как са устроени баните и тоалетните на средностатистическите китайци в обикновените им домове.

Оказва се, че стационарните тоалетни, с които сме свикнали, далеч не се намират във всички китайски апартаменти. Това, между другото, е и едно от най-честите оплаквания на чуждестранните туристи в хотелите.

Китайските тоалетни са необичайни. В много домове има тоалетна от азиатски тип – буквално дупка на пода. Китайците искрено вярват, че клякането с изправен гръб е много полезно за здравето.

Душът пък е отделна история. Подобни конструкции могат да се видят в хотели в Северна Италия, но там ситуацията не е толкова тежка. Просто главата на душа е фиксирана на върха на душ кабината.

В Китай душът не само е фиксиран за тавана или в стената (при наличие на желание и умение може да се закрепи шланг, който се купува от строителните магазини), но не е ограден. Душът е без завеси, без страни, без стени. Просто канал в центъра на банята.

Почти винаги всеки чужденец се шокира, когато влезе в китайска баня и види системата 2 в 1: дупка в пода за тоалетна, рядко тоалетна чиния, и глава на душ, фиксирана точно над нея.

Ако се чудите как толкова чужденци са попадали в китайски домове, не забравяйте, че има Airbnb, където можете да наемете апартамент и да поживеете „като местните“.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 37 гласа.

Свързани новини