4 Януари, 2022 14:33 10 537 47

Китайските тоалетни шокират европейците

  • тоалетна-
  • баня-
  • хигиена-
  • европа-
  • китай

Системата на лична хигиена на китайците значително се различава от познатото в Европа

Китайските тоалетни шокират европейците - 1
Снимки: Shutterstock

Няма и капка съмнение, когато казваме, че личната хигиена е много важна за всеки човек, независимо дали си стои у дома или обикаля света. Но дори и да не е обикалял много, човек е наясно, че възможностите за грижата за личния тоалет по света могат да бъдат много различни, пише pochivka.blitz.bg.

Тази тема е доста деликатна, но пък и изключително интересна. А това също е и една от сферите, в които чужденците най-често преживяват здрав културен шок.

По всички тези причини е любопитно да се види как са устроени баните и тоалетните на средностатистическите китайци в обикновените им домове.

Оказва се, че стационарните тоалетни, с които сме свикнали, далеч не се намират във всички китайски апартаменти. Това, между другото, е и едно от най-честите оплаквания на чуждестранните туристи в хотелите.

Китайските тоалетни са необичайни. В много домове има тоалетна от азиатски тип – буквално дупка на пода. Китайците искрено вярват, че клякането с изправен гръб е много полезно за здравето.

Душът пък е отделна история. Подобни конструкции могат да се видят в хотели в Северна Италия, но там ситуацията не е толкова тежка. Просто главата на душа е фиксирана на върха на душ кабината.

В Китай душът не само е фиксиран за тавана или в стената (при наличие на желание и умение може да се закрепи шланг, който се купува от строителните магазини), но не е ограден. Душът е без завеси, без страни, без стени. Просто канал в центъра на банята.

Китайските тоалетни шокират европейците

Почти винаги всеки чужденец се шокира, когато влезе в китайска баня и види системата 2 в 1: дупка в пода за тоалетна, рядко тоалетна чиния, и глава на душ, фиксирана точно над нея.

Ако се чудите как толкова чужденци са попадали в китайски домове, не забравяйте, че има Airbnb, където можете да наемете апартамент и да поживеете „като местните“.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    17 6 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 2 КУЛТУРЕН ШОК,АМА

    27 20 Отговор
    ТРЕТА ГОДИНА СА ЗАВРЕЛИ СВЕТА🌍 В „КИТАЙСКА ДУПКА” СЪС СВОЯ КОРОНА БАЦИЛ👍
  • 3 Госあ

    41 12 Отговор
    По същия начин реагират и японците с европейските тоалетни 😂 Така че айде малко по кротко.

    Коментиран от #6

  • 4 Чичко ви Адолф Х.

    18 16 Отговор
    Аз едно време нали ви казах -Азиатците пък трудолюбиво подражават, но нищо не измислят.Жълта му работа да си носят кимоната и чаршафите и да кротуват коплексари ама си правят европейски очи,най смешни са им анимационните филми всичките са с мноогооооо големи очи

    Коментиран от #46

  • 5 Некой си

    78 3 Отговор
    Тоалетна с клекало, а не със седалка е стократно по-хигиенична.
    Когато азиатците са се къпели през ден и са си миели задниците всеки ден, "културна" Европа е смятала къпането за опасно за живота, а френските благородници са уринирали из целия Елисейски дворец.

    Коментиран от #12, #45

  • 6 Японец намасте 🤣

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Как си днес Шогуне не ни каза кога ще заминаваш за Япония да си починем малко от теб

    Коментиран от #8

  • 7 A шокира ли ги,

    14 2 Отговор
    че са само М/Ж (D/H)?
  • 8 Госあ

    3 13 Отговор

    До коментар #6 от "Японец намасте 🤣":

    Като отмине ковито. Пекин - Токио е колкото София - Париж със самолет. Имам приятели в Цукуба и идеи. Ще работя за китайско-японската дружба.

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да отидат

    29 3 Отговор
    из българските села !

    Коментиран от #16

  • 11 Гастроентеро

    45 3 Отговор
    Физиологично,най добре се изпразва дебелото черво именно в клечаща поза.Китайците,както и много други ориенталски народи не са ги измислили напразно този тип нужници.

    Коментиран от #25

  • 12 Мунчо

    38 3 Отговор

    До коментар #5 от "Некой си":

    И не само е по хигиенично, а е и по-полезно особено когато нуждата е "голяма".... Доказано е че дебелото черво се "освобождава" много по-лесно и "напълно" от отровите в него.... Ама европееца мисли, че всичко той е измислил... Особено англетата, които още имат по две батерии над умивалниците, едното за студена а другата за топла вода... 😅
  • 13 Перо

    30 2 Отговор
    Вижте българските тоалетни на ГКПП, сухоземните граници и няма да помислите за китайците! А ГКПП са лицето на нацията и първите впечатления на чужденеца!
  • 14 Коко

    30 2 Отговор
    Според мен някакви китайци са посетили България преди 70-80 години и вдъхновени от световно-известните български нужници, са пренесли нашия безценен опит и така са го съхранили за векове напред! Известна е тяхната страст към копиране на великите постижения на човечеството и така са ни увековечили!
  • 15 Айнщайн

    10 11 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    прочутият физик си запазва най-язвителните коментари за китайския народ например наричайки китайците "работливи, мръсни и тъпи хора".
    Според материал във в. "Гардиън" за дневниците, той описва китайските деца като "бездушни и тъпи" и изтъква, че е "жалко, ако тези китайци изместят всички останали раси".В други записки той нарича Китай "странна, подобна на стадо страна" и "по-скоро автомати, отколкото хора", преди да посочи, че има "малка разлика" между китайските мъже и жени, и поставяйки под въпрос как мъжете са "неспособни да се защитават" от женското "фатално привличане".

    Коментиран от #18, #37

  • 16 хаха

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Да отидат":

    виждал съм в офча купел 1 къща с вуншна тоалетна, така че не ми говори за села..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Госあ

    16 3 Отговор

    До коментар #15 от "Айнщайн":

    прочутият плагиат айнщайн е известен предимно с грешните си изводи и тълкувания на преписаното. Както и с лобизма си за атомните бомби в Япония. В Китай би бил отличен материал за гранули за кучешка храна. Както и в Япония, апропо. А в Германия за шампоан.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сивата чапла

    18 1 Отговор
    Що ми махнахте мнението? Коя дума не ви хареса? .............. А статията е тъпа, неграмотна, всякаква липса на реален поглед за структурата на човешкото тяло. Тоалетните чинии са зло, но нали трябва да сме модерни и светът е последвал болната кралска особа, дето не може да кляка и му изрязали дупка в стола. ................. Та столетия човек е клякал, както и трябва да бъде, а от я има, я няма 100 години, тоалетна чиния. Да не говорим так колко е било нехигиенично в началото, когато е нямало и отводни тръби.

    Коментиран от #23

  • 21 А знаеш ли че

    14 1 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Китай и Япония са най големите расисти?Няма да си щастлив ако живееш там,много ме кефиш падаш си расист Европа била еди какво си този не е готин щото бил черен,другият лилав,третият щото пък бил американиц, французин или германец.Видиш ли намерил си най улавите да уважаваш

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "А знаеш ли че":

    Оооо напротив, харесвам много французите ! Особено такива като Петен и Виши. Към германците имам малко резерви заради лакомията им. Също харесвам и италианците.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Госあ

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "А знаеш ли че":

    А и към черните нямам голям проблем. Но наистина мразя в червата си едно пустинно племе пръснало се като злокачествена разсейка по света. И въпреки това, не бих желал да им хвърлят атомни бомби или да правят геноцид над тях подобно на нози над палестинците.

    Коментиран от #44

  • 25 Сивата чапла

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гастроентеро":

    Да не говорим, един седнал в обществена тоалетна, друг след минута на същата дъска. Много хигиенично, няма що. Лично на мен ми е противно. .................. Има някои по луксозни обществени тоалетни, по някои летища има такива, когато стане човека, освен че водата се пуска автоматично, и автоматично е направено като ръкав едно роло, и се сменя покриването на дъската, на която се сяда. ............. Каквото и да е, противно е.

    Коментиран от #31

  • 26 Сивата чапла

    12 1 Отговор
    И да, а вторката, светът не е запада или Америка. Че са побъркали света с претенциите и демокрацията си, да, но да са света, не, не са.
  • 27 Сивата чапла

    9 0 Отговор
    ЗА ВРЕДАТА ОТ ТОАЛЕТНАТА-СТОЛ - тайпваш в интернет и ти излиза великолепна статия, не знаех, че още я има. Чети и преписвай!
  • 28 незнайко

    6 3 Отговор
    Голяма тъпня е тази статия ! Какво лошо има в тоалетната показана на първата снимка ? Да не е най удачното да сядаш там където някой КРЕТЕН се е изпикал върху тоалетната ? За душовете е съвсем нормално да са закъчени стационарно без значение мястото .

    Коментиран от #30

  • 29 Наркос

    13 1 Отговор
    В прехвалената "икономическа машина" като мръднеш на 15 километра от града (имат около 5 прилични града) с мотора и се връщаш с 2 века назад , сламени къщи и оризища със стотици гладни очи впили празен поглед. Кола дори не можеш да наемеш , не признават никакви книжки. По улицата се бутат в теб, почват да пищят и всички се спират да те гледат, в ресторанта взимаш маса последен , мръсотия навсякъде, като мине турист се храчат демонстративно, езици не говорят никакви даже и техния си знаят само на 30-40% , в кръчмите те наобикалят с някакви крясъци чингчонгчигченгчанг и се зъбят, снимат все едно си извънземно и тн. Само в Хонг Конг беше и Бейжинг беше ок, Пингяо също си заслужава да се види веднъж. Много гадна държава пълна със кривогледи лилипути... Като дойдат в Европа пък са по-ниски и от тревата.

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Госあ

    0 9 Отговор

    До коментар #29 от "Наркос":

    Мнението на туриста е маловажно. Като самия него.

    Коментиран от #36

  • 35 Госあ

    13 0 Отговор
    Факти, трябва специално да напишете, че не толерирате нищо обидно и критично срещу обитателите на Израел. За да бъде ясно за всички.

    Коментиран от #38, #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Наркос

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Айнщайн":

    Много точно казано колега, чак сега видях, че си ме изпреварил с фактите

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Госあ

    10 2 Отговор

    До коментар #37 от "Наркос":

    Най нечистоплътни са ….те. Доказан факт. Именно затова и германците са ги водили на баня 💁

    Коментиран от #41

  • 40 Наркос

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    Можеш да говориш само за братушките в тези "независима" български медии , евентуално за еднорози и туршията на Корнелия Нинова ...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Behemoth

    1 0 Отговор
    Изр
    Уди!
  • 44 Gucci x Balenciaga

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Добър човек си срещала съм те и под други теми щом харесваш азиатци на дали имаш омраза и към друга раса просто нямаш голям избор от приятели с различна националност .
    Namasté🙏 и от мен - Le son de la paix intérieure 5 | Musique relaxante pour la méditation, le zen, le yoga
  • 45 Gucci x Balenciaga

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Некой си":

    По времето на Луи XIV 🤣 пишкали са и по стълбите, хвърляли са урината и .... през прозореца като са викали предварително пзете се , а след краля когато излизал на разходка в двора придворните ходили със гърне /цукало /да ......се облекчава ако се наложи
  • 46 KАЛИГУЛА

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чичко ви Адолф Х.":

    А бедите могат само да задоволяват черни базуки
  • 47 Ганьо

    0 0 Отговор
    Клозета на село е най хубав с дупка без вода