Отидете към основна версия

4 535 16

В Китай хората разменят смартфони за купичка ориз (ВИДЕО)

  • китай-
  • коронавирус-
  • карантина-
  • недостиг на храна

Изолирано по домовете си, населението се оплаква от остър недостиг на хранителни продукти

Снимка: Shutterstock

Положението с продоволствието в китайския град Сиан е критично, алармират световни медии. 13-милионният град е поставен под карантина от 22 декември насам, тъй като Китай води стриктна политика на „нулев ковид“ срещу малобройни случаи на зараза.

Изолирано по домовете си, населението се оплаква от остър недостиг на хранителни продукти и е принудено да разменя цигари, технически устройства и всевъзможни други стоки за оскъдна храна. Според съобщенията, властите в Сиан предоставят безплатна храна на домакинствата, но социалната мрежа Weibo е зарината от сигнали на хора, които твърдят, че не са получили помощ или че доставените им продукти са на изчерпване.

Видеа и снимки показват хора, които си разменят препарат за миене на съдове за ябълки, дамски превръзки за малка купчина зеленчуци, конзола Nintendo Switch за пакет инстантна юфка и кифлички или смартфон за ориз.

Притеснението и възмущението сред жителите на града са големи, като коментарите са как са се върнали в ерата на натуралната размяна. Има и такива обаче, които пишат колко са трогнати от добрината на съседите си, с които споделят храната си. Междувременно малко преди китайската Нова година и Зимните олимпийски игри, които трябва да се проведат в Пекин през февруари, друг град в страната – Юджоу, също се озова под карантина след едва три открити случая на коронавирус. В града с население от 1,1 милиона са затворени местата за забавление и всички магазини с изключение на тези с храни от първа необходимост. Забранено е и движението на всички превозни средства по пътищата. Навън имат право да се придвижват единствено работниците, заети в превенцията на епидемията, пише actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 9 гласа.

Свързани новини