Отидете към основна версия

7 326 16

Хора и животни изчезват в мистериозното езеро Соболхо

  • езеро-
  • мистерия-
  • соболхо-
  • бурятия

Това може би е най-опасното езеро в Русия

Много хора знаят за странните и необясними явления в и около езерото Байкал. Но не са много онези, които са запознати с друг мистериозен воден басейн на територията на Русия - езерото Соболхо.

Неотдавна, на официалната страница на правителството на Бурятия се появи публикация, посветена на това тайнствено езеро, което се намира близо до село Домна в Еравнински район.

Самото име "Соболхо" идва от монголски и в превод означава „без дъно". И името не е случайно.

Местните избягват това място. Сред хората се носят много слухове и легенди за това как хората са изчезнали безследно в езерото. Природният обект е наистина уникален. Водната повърхност е малка, но на много места е невъзможно да се измери дълбочината, пише изданието. „Учените са използвали различни методи, за да определят разстоянието до дъното. Ако измерванията са били успешни, тогава дълбочината е била равна на височината на висока сграда, което е необичайно за малките водоеми.

В повечето случаи инструментите не могат да определят дъното. Изследователите смятат, че под Соболхо има цяла мрежа от канали и силните подводни течения могат да доведат до смъртта на хора и животни.

Жителите на Еравна го наричат ​​и „Бермудския триъгълник”, и „местното езеро Лох Нес”, и „бездънно”, и дори „езеро убиец”. Това е така, защото наистина е обвито в неразгадани мистерии.

Изглежда, че това се случва. Но това, което се случва със Соболхо, не вдъхва нищо друго освен ужас - удавени хора се намират на десетки километри от езерото, а през нощта от него се излъчва мистериозно розово сияние.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.

Свързани новини